Cele mai mari patru bănci de stat din China vor sista activitatea de creditare pentru dezvoltatorii imobiliari până la sfârşitul acestui an. Instituţiile bancare au anunţat că şi-au epuizat deja fondurile anuale alocate pentru împrumuturile din construcţii.

15055-1.jpgPrimele patru bănci de stat din China, Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Bank of China şi Agricultural Bank of China, nu mai aprobă cererile de creditare ale dezvoltatorilor imobiliari de la sfârşitul lunii octombrie, informează Reuters, citând o publicaţie oficială a Ministerului Locuinţelor şi Dezvoltării Urban-Rurale de la Beijing.

Astfel, potrivit China Real Estate Business, instituţiile financiare şi-au epuizat deja fondurile anuale de creditare pentru devzoltatorii imobiliari. Creşterea economică a Chinei, constantă în ulimii ani, a atins în 2010 un apogeu. Potrivit Fondului Monetar Internaţional, economia statului asiatic va înregistra anul acesta un avans de 10,5%, cel mai mare din lume. Asta după ce China a depăşit deja oficial Japonia, devenid a doua putere economică mondială, după Statele Unite ale Americii. Această prosperitate a dus la crearea unui boom imobiliar în statul asiatic, iar creditele băncilor au finanţat numeroase proiecte de dezvoltare urbană. „Este imposibil să acordăm noi credite dezvoltatorilor", a declarat un oficial al Industrial and Commercial Bank of China, potrivit publicaţiei guvernamentale. „Practic, putem spune că împrumuturile imobiliare au fost stopate anul acesta", se mai arată în China Real Estate Business.

Măsuri pentru încetinirea scumpirii

Preţurile din sector continuă să se majoreze, însă ritmul scumpirii a încetinit. În octombrie, avansul înregistrat a fost cel mai mic din ultimele zece luni. Astfel, majorarea preţurilor din domeniul imobiliar a fost de numai 0,2% faţă de luna precedentă. În septembrie, creşterea a fost de 0,5%.

Tendinţa a fost o consecinţă directă a hotărârii Guvernului de la Beijing de a ridica dobânzile şi de a consolida măsurile luate pentru a evita intrarea într-o „bulă a activelor", potrivit Bloomberg. Printre aceste măsuri s-au numărăt suspendarea ipotecilor pentru cetăţenii care deţin deja două case şi vor s-o cumpere pe a treia. Cu toate acestea, în octombrie, preţurile au fost cu 8,6% mai mari comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Piaţa imobiliarelor a reacţionat la măsurile guvernului, ceea ce a dus la diminuarea cererii speculative la nivel naţional", a declarat Chen Zhi, vicesecretar general al Asociaţiei Dezvoltării Imobiliare din Beijing. „Dar măsurile de încetinire ar putea avea numai efecte limitate, în contextul în care piaţa imobiliară din oraşele mari precum Beijing au înregistrat numai modificări minore", a adăugat acesta, citat de chinadaily.com.

Excedentul comercial uriaş, parte a problemei

Mai mult, în octombrie, banca centrală a Chinei a majorat dobânzile pentru prima dată în ultimii trei ani. La începutul acestei luni, instituţia a impus băncilor un prag mai ridicat pentru rezervele de capital, în contextul unui excedent comercial de 27,1 miliarde de dolari, care ameninţa să accelereze inflaţia. În cel de-al treilea trimestru al acestui an, surplusul comercial al Chinei s-a ridicat la 65,6 miliarde de dolari.

Giganţii imobiliari chinezi, îngropaţi în datorii

Datoriile marilor dezvoltatori imobiliari autohtoni au atins un nivel periculos, potrivit cotidianului de stat „China Daily", care anunţă că 18 dintre principalele 60 de conglomerate imobiliare din China au datorii în valoare de peste 70% din activele deţinute.


Sursa

15 November 2010