Dezvoltatorii cer si stimularea bancilor spre creditare, nu doar reducerea TVAReprezentantii companiilor de dezvoltare imobiliara cu activitate ridicata in piata rezidentiala apreciaza ca pentru sprijinirea vanzarilor de locuinte Guvernul ar trebui sa intervina inclusiv in stimularea creditarii, dupa ce saptamana trecuta a fost decisa reducerea TVA-ului la achizitia de locuinte noi cu un pret sub 100.000 de euro de la 19% la 5%.

"Daca guvernul vrea sa alimenteze puternic piata, ar trebui sa cupleze reducerea taxelor cu masuri clare pentru sprijinirea imprumuturilor din partea bancilor locale, in loc sa le blocheze. Acordarea de suport bancilor este ceea ce preocupa guvernele lumii in prezent, iar Romania nu ar trebui sa faca exceptie", apreciaza David Flusberg, presedinte si fondator al companiei de dezvoltare imobiliara Adama. El apreciaza ca reducerea TVA va avea un impact pozitiv asupra persoanelor cu venituri medii, insa nu se va resimti puternic pe termen scurt. "Scaderea cererii este cauzata in prezent in special de pesimismul consumatorilor si, chiar mai important, de actualul blocaj din piata creditelor ipotecare", apreciaza Flusberg. Adama are in dezvoltare proiecte in care pretul apartamentelor porneste de la un nivel sub 100.000 de euro, in cartierul bucurestean Titan, in Brasov, Bacau si Ploiesti.

Pe de alta parte, un alt dezvoltator important de pe piata rezidentiala, compania locala Impact, are spre vanzare apartamente noi la preturi mai mici de 100.000 de euro in cartierul Greenfield din Bucuresti, precum si in proiectele din Ploiesti si Oradea. Dan Ioan Popp, CEO si actionar al Impact, apreciaza la randul sau ca impactul reducerii TVA pentru apartamentele noi cu suprafete mai mici de 120 de metri patrati si cu un pret mai mic de 100.000 de euro va fi nesemnificativ. "La nivelul industriei de profil, efectul real al acestor masuri este unul minor, deoarece reducerea la 5% a TVA stimuleaza cu circa 350 de milioane de euro domeniul constructiilor si al tranzactiilor imobiliare, domeniu care in economia reala antreneaza afaceri anuale ce contribuie cu peste 15 miliarde de euro la PIB", sustine Popp. Cu toate acestea, impactul este semnificativ in ceea ce priveste cheltuielile potentialilor cumparatori.

Astfel, pentru un apartament cu un pret de 100.000 de euro, fara TVA, (119.000 de euro cu tot cu TVA in varianta actuala), avansul de 25% scade cu circa 4.000 de euro (de la 30.000 de euro la 26.000 de euro), in timp ce rata lunara pentru un imprumut bancar pe 30 de ani, reprezentand 75% din valoarea de achizitie, scade cu 100 de euro (de la circa 770 de euro la 670 de euro). "La nivelul consumatorului, aceasta masura poate stimula cererea de locuinte pentru cei circa 25.000 de probabili beneficiari de locuinte sub 120 de metri patrati", adauga reprezentantul Impact.

27 November 2008