In tara, preturile pe piata locuintelor noi se mentin insa cu pana la 30% mai mari fata de apartamentele ceausiste. Scaderi insemnate ale valorilor locuintelor din ansambluri rezidentiale noi s-au consemnat in orasele care au trait boom imobiliar pronuntat.

16448-81.jpgAnul 2010 a fost primul in care corectiile de preturi la locuintele de vanzare au fost mai mari pe piata primara comparativ cu reducerile valorilor apartamentelor vechi, rezulta din studiul pietei imobiliare realizat de compania de evaluare Darian. Exceptand Transilvania, in majoritatea oraselor mari, poli de dezvoltare in propriile regiuni, dezvoltatorii de pe piata rezidentiala au ieftinit locuintele intr-un ritm mai ridicat comparativ cu proprietarii de locuinte vechi. Potrivit analizei citate, in cele trei zone geografice ale tarii, Moldova&Dobrogea, Muntenia&Oltenia, Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, preturile imobilelor de locuit noi au scazut cu 13,8%, 11,5%, respectiv 7,3% in 2010, comparativ cu -10,8%, -10,1% si -9,7% pe piata locuintelor vechi in acelasi an. In orasele mici insa, din cauza unei oferte de locuinte noi mai firave, ritmul de depreciere a proprietatilor rezidentiale de acest fel a fost mai redus decat media zonei geografice. Exceptie face iar zona Transilvania, Banat, Crisana si Maramures, unde deprecierea medie a locuintelor noi din micile orase a fost mai accentuata comparativ cu media zonei geografice. Spre exemplu, preturile locuintelor de pe piata primara din orasele mici din Transilvania au scazut in medie cu 7,7%, in timp ce in polii de dezvoltare (orasele mari) din aceeasi regiune cu 6,9%.

In 2010, comparativ cu 2009, dintre orasele analizate, pe segmentul apartamentelor vechi, cel mai mult a scazut pretul apartamentelor din Satu Mare, unde s-a inregistrat o reducere de aproximativ 18,5%. Raportat la aceeasi perioada de calcul, la apartamentele noi cea mai mare reducere de pret s-a inregistrat in Iasi, unde scaderea a fost de aproximativ 18,4%.

Cea mai mica scadere de pret in decursul a 12 luni (2010-2009) a fost inregistrata la Arad pentru aparta­men­tele vechi (-2,6%) si la Sibiu pentru apartamentele noi (-3,3%).

In ceea ce priveste chiriile, cea mai mare scadere a fost inregistrata in Bucuresti pentru apartamentele vechi (-32,2%) si respectiv Ramnicu-Valcea pentru apartamentele noi (-18,8%). Cele mai mici scaderi de chirii au fost in­re­gistrate in Targu-Mures pentru apar­ta­mentele vechi (-2,6%) si respectiv Bu­curesti pentru apartamentele noi (-1,4%).

Influente pe piata

Piata rezidentiala a anului 2010 a cunoscut doua perioade distincte din punct de vedere al perceptiei pe care au avut-o jucatorii. In prima jumatate a anului toti se asteptau la o finalizare a crizei incepute in urma cu doi ani, fapt care a dus la o politica agresiva de marketing din partea celor mai importanti jucatori.

Aceasta previziune optimista nu s-a adeverit, iar in cea de-a doua parte a anului situatia de fapt a devenit si mai rea atat din cauza majorarii cotei de TVA la 24%, cat si a micsorarii veniturilor bugetarilor. Aceste masuri au condus la asteptari diferite fata de prima parte a anului, si, incepand cu al doilea semestru, jucatorii imobiliari au acceptat ideea ca perioada de criza nu se va finaliza prea curand.

Un aspect ce caracterizeaza situatia de fapt a pietei rezidentiale il constituie acela ca, daca pana in 2008 majoritatea locuintelor se vindeau in faza de proiect, in decursul acestui an foarte putine (sub 5%) s-au vandut in acest stadiu.

Numarul anual de spatii locative noi la nivel national este de aproximativ 40.000 de unitati, dintre care in 2010 au fost tranzactionate doar 10.000-12.000 de unitati, care raportate la un numar de tranzactii de cateva sute de mii, conduc la un procent foarte redus de tranzactii cu imobile noi, de doar cateva procente.

Revenirea in imobiliare la 6 luni dupa repornirea economiei

Pe fondul continuarii executarilor silite si al restructurarii creditelor neperformante, preturile locuintelor vor continua sa scada pana spre sfarsitul anului, cand ar putea fi atins nivelul minim de dupa 2008. Revenirea pietei ar putea fi simtita abia incepand cu anul viitor, oricum cu o intarziere de patru pana la sase luni dupa repornirea economiei, sustin expertii Darian.

Tendinte nationale in 2010

Preturi

* 10% la apartamentele vechi
* 9,5% pentru apartamentele noi

Chirii

* 11,9% la locuintele vechi
* 8% pentru apartamentele noi


Sursa

15 February 2011