Sezonalitatea pieţei imobiliare se va manifesta cel mai puternic în această vară

Dezvoltatorii au picat şi sesiunea de varăConsultanţii imobiliari nu se aşteaptă la minuni pentru lunile care vin fiindcă pe ansamblu nu prea există factori noi care să modifice preţurile.

Dacă până acum 4-5 luni existau rezerve în a se vorbi despre preţ, acelaşi lucru se va întâmpla şi în această vară, în lipsa tranzacţiilor. Doar programul „Prima Casă" ar putea schimba preţurile, însă nesemnificativ.

În următoarea perioadă se vor încheia tranzacţii doar în situaţiile în care cineva e presat să vândă. Aceste cazuri nu vor fi însă de amploare. Dacă, de obicei, perioada de vară e una de acalmie şi numărul tranzacţiilor scade, acum există riscul ca acestea să fie aproape inexistente, având în vedere numărul tot mai mic din ultimele luni. Singurul factor dinamic al pieţei ar putea fi începerea livrărilor prin programul „Prima Casă". „Această aşteptare a vânzătorilor şi a cumpărătorilor faţă de program ar putea avea mai degrabă un efect psihologic", declară Eran Kremer, director executiv Anteea Estate.

Proprietari flexibili, dezvoltatori blocaţi în trecut
Proprietarii de apartamente vechi nu sunt presaţi să vândă la preţurile actuale. Mai problematică este situaţia dezvoltatorilor. „Foarte simplu spus, mulţi dintre dezvoltatori nu vor să se obişnuiască cu ideea unor câştiguri mai mici. Aceştia nu ar trebui să excludă din calcul vânzarea pe profituri mai reduse sau chiar pe pierdere în viitorul foarte apropiat, dacă nu reduc preţul acum", declară Ion Radu Zilişteanu, consultant imobiliar. „Este adevărat că dezvoltatorii au constrângeri care îi împiedică să ieftinească şi pentru că au anumite sume de returnat băncilor", a adăugat Zilişteanu. „Băncile sunt de acord cu scădere a preţurilor, atâta timp cât vânzările generate de aceste scăderi acoperă datoria dezvoltatorilor către bancă, diminuând însă substanţial profiturile dezvoltatorilor", precizează Ionuţ Bălău, Partner Coldwell Banker. Majoritatea finanţărilor dezvoltatorilor sunt acordate pe baza unor business planuri asumate, proiecţii financiare şi indicatori foarte bine stabiliţi. „Preţul este unul dintre indicatori, o modificare abruptă se propagă pe toată structura financiară şi poate duce la scenarii nesustenabile. De aceea este absolut firesc ca orice ajustare de preţ să fie făcută după analize complexe şi mai multe scenarii", declară Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance.

Tranzacţiile, aşteptate abia la toamnă

Numărul tranzacţiilor - atât pe chirii, cât şi pe vânzări - se va reduce şi mai mult, fiind totuşi o activitate sezonieră, puternic marcată de vacanţa de vară. „Reluarea tranzacţiilor, atâtea câte vor fi, s-ar putea face de la jumătatea lunii septembrie", a estimat Zilişteanu. „Oricum, revenirea pieţei în cazul României se va face treptat, pe o perioadă mai îndelungată. Este nevoie de un cumul de factori pozitivi micro şi macroeconomici, pentru a se vedea un reviriment", a declarat George Ivan. „Statistic, lunile iulie şi august sunt sezon de vacanţă în imobiliare, deci primele semne pozitive sau negative se vor observa în toamnă", a estimat şi consultantul de la DTZ Echinox.

Sursa

12 July 2009