Developerii spun ca autoritatile "contrazic principiul liberei concurente"

CURENTUL - 12.04.2005
 Cartierul Henri Coanda incinge spiritele pe piata imobiliara

          Reprezentantii mediului de afaceri din domeniul imobiliar sunt nemultumiti de decizia ministrului delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, de a continua proiectul ANL Henri Coanda. "Inteleg sa fim criticati pentru ceea ce vom face, nu pentru ceea ce am mostenit", ne-a declarat oficialul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT). Ramane insa problema celor cateva sute de familii care au dat bani pentru a avea o casa in acest cartier.

  Decizia ministrului delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, de a continua proiectul ANL Henri Coanda in localitatea Voluntari a provocat nemultumirea oamenilor de afaceri din domeniul imobiliar. Reprezentantii Grupului de constituire a Asociatiei Developerilor Imobiliari din Romania (ADIR) atrag astfel atentia asupra "gravelor incalcari ale principiilor economiei de piata", se arata intr-un comunicat remis redactiei noastre.

  Membrii ADIR "se considera pe deplin indreptatiti sa critice reluarea programelor ANL in varianta mostenita de la guvernarea precedenta, caracterizata prin managementul prost (cum a declarat insusi ministrul delegat), care contrazice principiul liberei concurente si nu face altceva decat sa creeze o situatie inechitabila pe piata imobiliara din Romania". De altfel, Laszlo Borbely recunoaste ca proiectul este mult prea mare, conceput fara a tine cont de resursele financiare pe care le implica. "Este o parere pe care mi-o mentin, chiar daca am luat decizia de a continua acest proiect si de a demara lucrarile pe zona Voluntari", ne-a declarat oficialul MTCT.

           Marul discordiei: pretul viitoarelor apartamente

           Potrivit ministrului Borbely, vor avea prioritate pentru locuintele neadjudecate in Voluntari cele peste 500 de persoane care au incheiat contracte de constructie si, ulterior, cei care au contracte de mandat, adica aproape 1.000 de cazuri. La terminarea lucrarilor, adica peste aproximativ doi ani, persoanele care au incheiat contracte de credit ipotecar pentru cartierul Henri Coanda vor ajunge proprietari ai unor locuinte mult mai ieftine decat pretul pietei. Situatia nu este insa pe placul reprezentantilor ADIR.

           Ei sunt de parere ca "se incalca angajamentele luate prin programul de guvernare si, implicit, principiile economiei de piata". Mai mult, "solutia Voluntari nu face altceva decat sa manipuleze dorintele clientilor de pe piata", atrag atentia oamenii de afaceri din sectorul imobiliar, subliniind ca se creeaza astfel "un pret care nu este real.

          Cu toate acestea, problema celor care au dat bani pentru a avea o locuinta in cartierul Henri Coanda nu are conotatie politica, indiferent de anumite jocuri. Situatia acestui proiect ANL Henri Coanda nu este insa nici pe departe clarificata, urmand sa fie lamurita situatia juridica a terenurilor din sectorul 1, pentru care exista aproximativ 50 de dosare de revendicare in baza Legii 10/2001.

Simona Simionescu

12 April 2005