Locuinţele vechi nu mai sunt atractive în ochii clienţilor ungari, astfel că preţurile de pe acest segment continuă să se prăbuşească, chiar şi la cinci ani după începerea crizei de pe piaţa imobiliară. Apartamentele trecute de primul proprietar au suferit chiar corecţii de preţ puternice în 2012, în timp ce locuinţele din ansamblurile rezidenţiale noi s-au scumpit.

31441-125336-the-largest-residential.jpgDupă patru ani de deprecieri masive, segmentul rezidenţial din Ungaria este departe de a reveni la normal. Preţul mediu la nivel naţional a coborât cu 7,5% în 2012, conform datelor FHB. Însă cele mai puternice devalorizări se observă pe segmentul apartamentelor vechi – preţul acestora a scăzut cu aproape 15% numai pe parcursul anului trecut, potrivit Biroului Central de Statistică din Ungaria.

La polul opus se află locuinţele noi, segment ce a înregistrat îmbunătăţiri remarcabile. Preţul unităţilor din proiectele rezidenţiale recent inaugurate a crescut cu şapte procente de-a lungul anului trecut, aceasta fiind prima creştere constantă din 2009 şi până în prezent.

VEZI ŞI: Ungaria interzice construcţia de noi centre comerciale

Însă în ciuda creşterilor surprinzătoare de preţ, piaţa imobiliară a Ungariei la nivel de întreg este, în continuare, departe de a se întrema. Între 1998 şi 2007, boomul imobiliar de care s-a bucurat întreaga ţară a dus la o creştere a preţurilor de peste 250%. Cu toate acestea, din cauza înăspririi condiţiilor economice la nivel global, în urmă cu cinci ani a început decăderea imobiliară, iar preţurile s-au prăbuşit cu rapiditate. Cererea a devenit din ce în ce mai slabă, astfel că sectorul construcţiilor a fost puternic afectat.

  • 2008 – preţul locuinţelor din Ungaria a coborât cu aproape 6%
  • 2009 – la nivel naţional, preţurile s-au prăbuşit cu aproape 16%
  • 2010 – locuinţele s-au devalorizat cu peste 4% în întreaga ţară
  • 2011 – deprecierile au continuat, cu încă 6%

După ani de zile de scăderi masive, ritmul activităţii din sectorul construcţiilor rămâne foarte slab şi în 2013. Numărul autorizaţiilor de construire de pe segmentul rezidenţial a mai coborât cu peste 36% şi anul acesta, faţă de anul trecut – în primele două luni, au fost eliberate sub 500 documente, la nivel naţional. În 2012, s-au eliberat aproape 6.100 autorizaţii de construire în întreaga ţară, respectiv cu 12% mai puţin faţă de anul precedent. Totodată, numărul noilor construcţii rezidenţiale a coborât cu aproape 17%, ridicându-se la puţin peste 10.500 clădiri.

În 2013, economia Ungariei continuă să fie zbuciumată. După o contractare de 1,7% în 2012, specialiştii estimează pentru anul acesta o creştere insignifiantă a economiei, în special din cauza mediului de afaceri slăbit, a climatului de investiţii nesigur şi a neatractivităţii forţei de lucru, potrivit aprecierilor Fondului Monetar Internaţional.

CITEŞTE ŞI: Buda şi Pesta, zone cu proprietăţi imobiliare complet diferite

 

5 September 2013