Despagubirile fostilor proprietari vor fi calculate la valoarea de piata a imobilelor  
Curentul - 19.09.2005
 

Guvernul a aprobat joi atat metodologia de stabilire si acordare a despagubirilor pentru fostii proprietari, cat si cea referitoare la aplicarea legislatiei privind retrocedarea imobilelor care au apartinut cultelor religioase si comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale.

Cu aceeasi ocazie, guvernul a hotarat ca noul termen pentru depunerea cererilor privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si padurilor sa fie 30 noiembrie 2005, si nu 22 septembrie, cum era prevazut initial in lege.

Potrivit noii metodologii, despagubirile nu vor fi mai fi plafonate, cuantumul acestora fiind stabilit, potrivit valorii de piata, doar de catre evaluatori autorizati independenti, persoane fizice sau juridice, desemnati in mod aleatoriu de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor. Evaluatorii trebuie sa indeplineasca conditii foarte stricte, printre care, experienta in domeniu si detinerea unei polite de asigurare pentru raspundere. In plus, va exista si un mecanism de control al acestora, iar onorariile ce li se cuvin vor fi achitate din bugetul Cancelariei primului-ministru, la cererea comisiei.

Raportul de evaluare poate fi contestat

Despagubirile vor fi stabilite pe baza raportului de evaluare, care va fi comunicat atat comisiei, cat si persoanelor indreptatite. In cazul in care acestea din urma au obiectii, raportul de evaluare va putea fi contestat. Daca nu vor exista obiectii, comisia va emite titlul de despagubire.

Legea 247/2005 prevede ca, pentru asigurarea resurselor financiare necesare, in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a legii va fi constituit Fondul Proprietatea. Pana la finalizarea procedurilor de despagubire, Ministerul Finantelor va reprezenta statul roman ca actionar al acestuia.

Pentru analizarea si stabilirea cuantumului final al despagubirilor se va constitui Comisia centrala pentru stabilirea despagubirilor, aflata in subordinea Cancelariei primului-ministru. Tot acestei comisii ii vor fi remise si deciziile emise de autoritatile sau institutiile aflate sub autoritatea sau coordonarea ministerelor, dar va trebui sa fie insotite de toate documentele si inscrisurile justificative, inclusiv situatia juridica a imobilelor care fac obiectul notificarii. Dupa analiza, comisia le va trimite unui evaluator autorizat in vederea intocmirii raportului de evaluare.

Vor fi retrocedate inclusiv sediile ambasadelor si ale partidelor politice

Pana la data-limita stabilita pentru depunerea notificarilor, 14.02.2002, existau inregistrate 210.000 de notificari doar pentru imobile. Desi vor fi retrocedate inclusiv sediile partidelor politice, ambasadelor si ale altor institutii publice, se estimeaza ca doar 100.000-120.000 de notificari vor face obiectul acordarii de despagubiri.

Practic, au dreptul la despagubiri patru tipologii de fosti proprietari. Prima este cea a fostilor proprietari de imobile, dintre acestia putand fi despagubiti doar cei carora nu li se mai poate reconstitui dreptul de proprietate in natura si doar atunci cand imobilul revendicat a fost demolat sau a intrat in circuitul civil prin instrainare, dar actul juridic nu a fost anulat. A doua categorie, cea a fostilor asociati sau actionari ai societatilor nationalizate sau mostenitorii acestora, va fi despagubita dupa aceeasi procedura. In cazul celei de-a treia categorii, a fostilor proprietari sau mostenitori de terenuri si paduri confiscate de regimul comunist, despagubirile vor fi acordate doar in masura in care nu mai sunt terenuri disponibile pentru retrocedare sau cei in drept nu accepta o suprafata de teren echivalent pe un alt amplasament.

Un capitol aparte il constituie cultele religioase si comunitatile minoritatilor nationale din Romania, carora nu le mai pot fi retrocedate bunurile imobile. In acest caz, guvernul a aprobat o noua metodologie, care prevede un nou termen, 25 ianuarie 2006, pana la care vor mai putea fi depuse cereri de retrocedare.

Nu se vor da bani, ci actiuni la Fondul Proprietatea

In schimbul titlurilor de despagubire, fostii proprietari vor primi actiuni la Fondul Proprietatea, alimentat din participatii ale statului la societati cu capital de stat, actiuni care vor putea fi tranzactionate pe piata de capital interna sau internationala, dar numai dupa expirarea unui termen de sase luni, calculat cu incepere de la data eliberarii adeverintei sau certificatului de actionar. Despagubirile acordate prin aplicarea Legii nr. 112/1995 vor fi actualizate cu indicele inflatiei. Pretul la care urmeaza sa fie oferite actiunile va fi egal cu valoarea cea mai mare dintre valoarea de piata si valoarea nominala.

Sursele de constituire a Fondului Proprietatea sunt reprezentate de participatii detinute de stat la peste 100 de societati, printre care se numara BCR - 4%, Transelectrica - 15%, Transgaz - 15%, SC Petrom SA - 10%, CEC SA - 9,9%, Aeroportul Otopeni - 20% sau RomTelecom SA - 20%.

Mostenitorii fostilor proprietari sunt nemultumiti

Intr-un interviu acordat la BBC, Marie Rose Mociornita, presedinta Organizatiei Internationale pentru Restituirea Proprietatii Private, a declarat ca nu este multumita de reglementarile guvernului privind despagubirile, considerand ca trei sferturi din actiunile care vor fi subscrise Fondului Proprietatea nu au valoare, iar in cazul in care actiunile pe care le va primi nu vor fi rentabile, va deschide procese in baza Codului civil. In al doilea rand, Marie Rose Mociornita nu crede ca despagubirea reala ar putea fi corecta, cat timp noile reglementari legalizeaza definitiv vanzarile facute pe Legea 112


Petre Porea - Curentul

19 September 2005