Solicitările de despăgubire în urma unui cutremur puternic înaintate de proprietarii de locuinţe asiguraţi vor fi acoperite în limita sumei de 1 miliard euro de către Fondul de Garantare al CSA, dacă societăţile care au vândut poliţele nu pot achita daunele produse în urma unei catastrofe naturale.

28228-cutremur.jpg"Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a hotărât demararea procedurilor legale privind securizarea disponibilităţilor Fondului de Garantare printr-o poliţă de asigurare împotriva riscului de intrare în procedură de insolvenţă a asigurătorilor ca urmare a producerii unui cutremur. Acest lucru va duce la o acoperire de circa un miliard de euro a daunelor produse în urma unui cutremur, respectiv în cazul insolvenţei unor asigurători care subscriu acest risc", a comunicat CSA la solicitarea MEDIAFAX.

Intenţia de reasigurare a fost anunţată pentru prima dată de vicepreşedintele CSA Cornel-Coca Constantinescu, la mijlocul lunii octombrie.

Fondul de Garantare plăteşte din propriile disponibilităţi creanţele societăţilor de asigurare aflate în procedură de faliment, obligaţii care decurg direct din contractele de asigurare facultative şi obligatorii încheiate de acestea.

Sursele financiare de constituire a Fondului de Garantare provin în cea mai mare parte din sumele plătite de asigurători.

Constantinescu a spus că Fondul de Garantare dispune de disponibilităţi în sumă de circa 200 milioane de euro şi că eventuala decizie de securizare a Fondului nu implică creşterea contribuţiilor plătite de asigurători.

"Măsura decisă de Consiliul CSA este menită să îmbunătăţească încrederea asiguraţilor în societăţile de asigurare din România şi are în vedere eliminarea oricăror supoziţii privind incapacitatea de plată a pieţei asigurărilor în caz de producere a unei asemenea calamităţi naturale", se mai spune în răspunsul CSA.

La nivelul anului 2011, veniturile totale ale Fondului de Garantare au fost de 100 milioane de lei, iar cheltuieli totale au atins 13,8 milioane de lei.

La finele lunii iunie, potrivit datelor CSA, primele subscrise din asigurări de incendiu şi calamităţi naturale au scăzut cu 10%, la 544,7 milioane lei.

Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare, prima fiind, în funcţie de tipul locuinţei, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuinţe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Societatea PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) a fost înfiinţată în septenbrie 2009, iar primele poliţe de asigurare obligatorie a locuinţei au fost emise în iulie 2010.

Cei mai mari acţionari ai PAID sunt Astra, Groupama şi Platinum, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins, UNIQA Asigurări şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Poliţele emise de PAID sunt vândute fie online, fie prin intermediul acţionarilor, prin reţeaua de distribuţie a acestora, activitate pentru care este încasat un comision.

În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei. Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei.

La finele lunii ocrombrie, portofoliul PAID număra aproape 280.000 de poliţe, de la un maxim 800.000 în august 2011.

 

Sursa

28 noiembrie 2012