Desi preturile sunt in continua crestere In fiecare zi - 100 de tranzactii cu terenuri

 

CURENTUL - 28.06.2005

 

Investitiile in terenuri sunt si in acest moment, de departe, cele mai profitabile de pe piata imobiliara. Asta, in conditiile in care preturile cresc de la o zi la alta si, doar comparativ cu anul trecut, nivelul acestora a crescut de cateva ori. Cererea in continua crestere este demonstrata si de numarul zilnic de acest tip de tranzactii. In fiecare zi, la nivel national, romanii "bat" palma in cazul a 100 de terenuri.

In ciuda faptului ca pretul mediu pe hectarul de teren intravilan a crescut considerabil in 2005, ajungand la o medie de 488,15 milioane de lei in primele patru luni din acest an (comparativ cu 168,12 milioane de lei - media ultimilor sapte ani), investitiile in terenuri sunt, in continuare, unele dintre plasamentele preferate de romani. Numai in primele patru luni ale acestui an, conform datelor centralizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, au fost incheiate 11.633 tranzactii avand ca obiect terenuri din intravilan, adica in medie aproape 100 de tranzactii pe zi in intreaga tara.

 

Cele mai multe contracte in Dambovita

In cele 2.822 de localitati in care functioneaza piata funciara au fost vandute 4.058,7 hectare de teren situat in intravilan, numarul actelor de vanzare-cumparare incheiate fiind de 11.009, la acestea adaugandu-se 621 acte de donatie, pentru o suprafata de 458,68 hectare. Valoarea totala a tranzactiilor derulate in primele patru luni a depasit 1.981,2 miliarde de lei.

Grosul tranzactiilor imobiliare s-a derulat in judetul Dambovita, unde au fost vandute de la inceputul anului 1.141 hectare. Suprafete importante au facut obiectul tranzactiilor imobiliare si in judetele Ilfov (574,74 ha), Brasov (303 ha), Arad (234 ha) si Prahova (230 ha). La polul opus se situeaza judetele Bistrita-Nasaud - unde, pana la inceputul lunii mai, nu a fost semnat nici un contract de vanzare-cumparare, Constanta - unde au fost vandute 1,3 ha in intravilan, Satu-Mare - 1,6 ha si Sibiu - 3 ha, dar si Bucurestiul, unde au fost tranzactionate doar 4,42 ha.

Cele mai scumpe terenuri in Bucuresti

Intr-un top al preturilor stabilite pe hectar conduce detasat Bucurestiul, unde, la finale lunii aprilie, 1 hectar de teren se vindea cu 21,6 miliarde de lei, urmat de Brasov - aproximativ 2 miliarde de lei/ha, Cluj - tot in jur de 2 miliarde/ha, Constanta - 1,15 miliarde de lei/ha si Maramures - 1 miliard lei/ha.

La coada clasamentului se situeaza preturile practicate pe hectar in judetul Mehedinti - 19,14 milioane de lei, Arad - 30 de milioane de lei sau Botosani - 38 milioane de lei.

Cererea se va mentine ridicata

In conditiile unei cereri tot mai crescute pentru terenuri, expertii imobiliari ii sfatuiesc pe cei care au "ceva pus deoparte" sa investeasca in terenuri. Potrivit acestora, preturile vor fi, in continuare, pe masura cererii, respectiv vor creste simtitor. Potrivit prognozelor expertilor de la inceputul anului, numai in Bucuresti, pretul terenurilor se va afla, si in 2005, pe un trend ascendent. Asadar, in ceea ce priveste nivelul preturilor practicate in cazul terenurilor bucurestene pentru birouri, acesta va inregistra o crestere importanta, pe fondul unei cereri tot mai crescute. La segmentul "terenuri cu destinatie rezidentiala", situate in Bucuresti, preturile vor creste si in 2005, dar nu cu aceeasi intensitate. Asta, desi se previzioneaza ca cererea din acest an o va depasi pe cea din 2004.

Din pacate, specialistii estimeaza o scadere usoara a preturilor doar la o anumita catgorie de terenuri. Este vorba de acelea cu destinatie industriala, adica terenurile de mari dimensiuni. In cazul acestora, preturile vor inregistra o mica descrestere, intrucat oferta, cel putin la nivelul Capitalei, va scadea. In acest moment, tot nordul Bucurestiului este cel mai scump - respectiv intre 20 si 50 de euro/mp, insa vine tare din spate vestul Capitalei, unde preturile sunt incepand cu 7 euro/mp, dar pot ajunge chiar si pana la 40 de euro/mp.

Ana Jitarita

 

 

28 June 2005