Desi nu au cadru legislativ, zonele metropolitane se dezvolta




Hot News - 21.09.2006
 

Juristii i-au convins pe politicieni sa amane ideea infiintarii zonelor metropolitane pana dupa revizuirea Constitutiei, argumentand ca nu exista cadrul constitutional pentru crearea noilor unitati administrative. Insa, in timp ce nasterea marilor aglomerari urbane se zbate in hatisul birocratic, zonele metropolitane continua sa creasca singure, fara lege, in toata tara.

Orasele se extind fara planuri coerente de urbanism, inghitind de-a valma sate si comune. Localnicii isi construiesc case departe de zonele poluate, iar firmele isi gasesc noi oportunitati de dezvoltare la iesirea din municipii.

O dovada vizibila in acest sens sunt soselele aglomerate de automobilele "navetistilor" care locuiesc in afara marilor orase si care dimineata si seara circula bara la bara spre a ajunge la destinatie.

Desi Primaria Capitalei a cheltuit deja o gramada de bani pe studii privitoare la viitoarea Zona Metropolitana Bucuresti (ZMB), dezbaterile pe aceasta tema au amutit. Astfel, ZMB - o structura pentru care s-ar putea elabora multe proiecte de finantare cu bani europeni -, ar putea ramane o mare nerealizare a actualei puteri.
Toate initiativele legislative de pana acum privitoare la infiintarea zonelor metropolitane s-ar situa in afara cadrului legii fundamentale. Acesta este motivul pentru care comisiile parlamentare le-au respins recent, la pachet, indiferent ca initiativele respective au apartinut politicienilor puterii sau celor ai opozitiei.

Unii initatori au interpretat insa acest fapt ca pe o intentie de a se bloca infiintarea unor astfel de zone, dar s-au declarat convinsi ca viata economica o va lua inainte si va forta realizarea lor. Cei cu mai mult nerv si energie manageriala cred de exemplu ca in sudul orasului Bucuresti dezvoltarea va lua o asemenea amploare incat se cere neaparat construirea unui aeroport.

Dezbateri sterile

In afara de parlamentarii care s-au conformat recomadarilor juristilor si Guvernului si au amanat adoptarea cadrului legal pana dupa revizuirea Constitutiei, exista si alti critici ai infiintarii zonelor metropolitane, in randurile unor persoane care se considera "impor-tante" in comunitatile locale care ar urma sa fie "inghitite" de noile structuri.

Sa nu uitam ca ei "pastoresc" mari suprafete de teren care au o valoare destul de mare. Multi primari de comune se tem ca-si vor pierde privilegiile. In plus, unora nu le convine nici ideea ca primarii de sectoare ai Capitalei sa fie ridicati la rang de primari de municipii - ca in cazul Zonei Metropolitane Bucuresti-Ilfov - asa cum prevede una din propunerile legislative respinse.

Citeste articolul integral in Romania Libera


Romania Libera
 

21 September 2006