In imobiliare, numerarul continua sa faca legea tranzactiilor.

Desi sunt in scadere vizibila ca numar, romanii care dis­pun de cash pentru shop­ping re­zidential continua sa detina principala pondere in tran­zactiile cu locuinte. Aceasta este una dintre concluziile studiului privind com­porta­men­tul consumatorului de real es­tate din tara realizat de portalul Imopedia.ro.

foto:finaciarul.roGatuirea fluxului de creditare ipo­tecara i-a adus pe cumparatorii care dis­pun de cash in prim-planul afacerilor cu cladiri de locuit, aceasta categorie de cli­entela fiind cea mai curtata pe par­cursul acestui an atat printre vanzatorii de locuinte noi, cat si de proprietarii de a­par­tamente sau case la mana a doua.

Ast­fel, mai mult de jumatate dintre cei care in­ten­tioneaza sa cumpere o lo­cu­in­ta dis­pun de bani in numerar, se arata in sondajul realizat de portalul Imo­pedia.ro in toamna acestui an. Totusi, cum­paratorii care detin numerar au scazut ca numar de la inceputul anului, de la o pondere de 73% in primavara ­lui 2009 la 52% in toamna aceluiasi an.

Scaderea numarului de cumparatori cu cash, „sustinuta" si de limitarea dras­tica a creditului ipotecar de la inceputul anului, explica contractia tranzactiilor cu imobile de pe piata autohtona. De aceea sperantele operatorilor din secto­rul imobiliar sunt strans legate de relansarea creditarii bancare.

Sursa

30 November 2009