C:\WINDOWS\Desktop\BI - RUN_nona\info_run_capital_0108.html

 

ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Desi guvernul a aprobat deduceri pentru aceste polite

CURIERUL NATIONAL - 04.06.2004

             Romanii nu se inghesuie sa incheie asigurari private de locuinte si sanatate

         Romanii nu au inca o cultura a asigurarilor privite ca o necesitate si nu ca un lux, a aratat Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), la aniversarea a zece ani de activitate pe piata romaneasca.

        Cu toate acestea, Violeta Ciurel, presedintele Uniunii, a indicat ca "ritmul de dezvoltare in domeniul asigurarilor este mult mai rapid decat cel al dezvoltarii economice, singura problema fiind nivelul de educare a populatiei, care este inca foarte scazut".

        "Desi asiguratorii din Romania au obtinut o prima victorie prin proiectul de lege privind deductibilitatea fiscala pentru asigurarile de locuinte si de sanatate care va intra in vigoare o data cu noul Cod fiscal, pe piata nu prea se simte vreo diferenta, pentru moment", a afirmat Cristian Constantinescu, presedintele Allianz Tiriac.
Conform acestuia, procedura este problema, fiind mult mai simplu ca deducerea sa se efectueze direct de angajator, care sa o retina din venitul asiguratului.

         Pe de alta parte, ARDAF a anuntat cresterea vanzarilor pe acest tip de asigurari, aratand ca in momentul in care familiile ajung sa cunoasca exact costul unei polite isi dau seama de utilitatea acesteia.
"Este nevoie de o informare mai concreta prin care toti proprietarii de locuinte sa constientizeze ca o polita de asigurare nu este asa de scumpa", este de parere Steluta Racolta, presedintele ARDAF. Costul anual al unei polite de asigurare pentru locuinte este, conform asiguratorilor, echivalent cu valoarea unui plin de benzina.
Cele doua societati de asigurare, Allianz Tiriac si ARDAF, nu s-au pus insa de acord daca o astfel de polita este pana la urma accesibila sau nu.

       "Profitabilitatea portofoliului de asigurari de proprietate depinde de costul reasigurarii. Costul crescut al reasigurarii se reflecta in prima de asigurare la polita directa. Este dificil ca asiguratorii sa obtina profit datorita costului reasigurarii", a precizat Constantinescu.

         Riscul de cutremur este unul semnificativ, in Romania, cu posibile efecte in dezvoltarea sectiunii de asigurari pentru locuinte, au mai aratat unii reprezentanti ai societatilor de asigurare.
Dumitru Ceraceanu, presedintele ASIBAN, a tinut insa sa mentioneze ca nu reasigurarea este cauza stagnarii acestui segment de asigurari.

       "Este total aberant sa se inteleaga ca societatile de asigurare nu fac asigurari de locuinte de frica unui cutremur. Cu cat ai mai multe cladiri asigurate, cu atat ai mai multe sanse sa obtii profit, mai ales daca ai incheiat si reasigurare. Nu ne ferim de nici o categorie de asigurare", a declarat acesta.Asigurarile de locuinte reprezinta in acest moment zece la suta din volumul primelor de asigurare.

FLORENTINA IANA

 

4 June 2004