ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Desi BNR a incercat sa limiteze accesul la creditele ipotecare,
Pretul apartamentelor continua sa creasca

ADEVARUL -  25.05.2004

  * Chiar daca un apartament de 2 camere costa cam 30.000 de euro in Bucuresti, agentiile imobiliare nu se plang de lipsa clientilor

             * Romanii cu bani cumpara apartamente pentru a le inchiria

             Eforturile Bancii Nationale a Romaniei de a limita creditarea si implicit creditul ipotecar prin cresterea dobanzilor si introducerea unor masuri suplimentare mult mai dure pentru obtinerea unei finantari ar fi trebuit sa duca si la o reducere a preturilor locuintelor care anul trecut au crescut spectaculos cu pana la 50 la suta.

   Numai ca previziunile analistilor in acest sens facute la inceputul anului au fost infirmate de realitate: pretul locuintelor nu numai ca nu a scazut prin reducerea cererii, ci dimpotriva au crescut. "Preturile apartamentelor au crescut cu aproximativ 5 procente, iar aceasta tendinta se va mentine pe tot parcursul acestui an", ne-a declarat Jack Airabedian, reprezentantul unei agentii imobiliare.

   Cu toate ca preturile apartamentelor au ajuns prohibitive pentru o larga categorie de romani, exista inca o cerere mare, ceea ce face ca preturile sa ramana in continuare ridicate. "Cei care pot sa-si mai cumpere acum un apartament sunt cei care isi permit sa acceseze un credit imobiliar", a mai spus Airabedian. Mai mult, el afirma ca 66 la suta dintre cei care vor sa-si cumpere un apartament apeleaza la credite ipotecare, mai ales ca sunt foarte multe persoane care aveau banii pregatiti pentru a-si cumpara casa, dar cresterea spectaculoasa de anul trecut le-a dat planurile peste cap.

"             Cu acesti bani isi acopera acum eventual avansul la banca, pentru creditul ipotecar", explica agentul imobiliar. Potrivit surselor din piata, pentru ca au preturi relativ mai mici, garsonierele si apartamentele cu doua camere sunt cele mai cautate si implicit cele care se vand cel mai repede. "Acestea sunt cautate in general de familiile tinere, persoane care au venit din provincie si s-au angajat la diverse companii unde au salarii bunicele si de oamenii in varsta care isi vand apartamentele cu 3 sau 4 camere si isi cumpara o casa mai mica", spun sursele citate.

              In ceea ce priveste, apartamentele de 3 si 4 camere acestea au devenit o sursa importanta de venit pentru cei care au bani si nu vor sa ii tina in banca. "Cresterea spectaculoasa a preturilor apartamentelor de anul trecut, i-a convins pe cei care au bani ca este profitabil sa-i investeasca in apartamente. Valoarea apartamentului creste in timp si in plus proprietarul castiga si din inchirierea acestuia", explica un alt agent imobiliar.

             Astfel ca cei care cumpara apartamente la bloc, se impart in trei categorii: cei care au avut vila sau un apartament mai mare si vand pentru a-si cumpara ceva mai mic si eventual sa economiseasca niste bani, familiile tinere care vin din provincie si cei care cumpara strict pentru inchiriere si care isi acopera costul de cumparare din chirii. "Dintre acestia cea mai raspandita categorie de cumparatori sunt investitorii, respectiv 60-65 la suta, urmati de tinerii din provincie, cu 30 la suta", povesteste Marius Tanase, reprezentantul unei alte agentii imobiliare din Bucuresti.

            In ceea ce priveste preturile practicate pe piata, acestea sunt in functie de etaj si de imbunatatiri, ajungand astfel pentru o garsoniera in jurul valorii de 20.000-25.000 de euro, in cartiere precum Mosilor, Iancului, Drumul Taberei, Tineretului, sau la 30-35.000 de euro in zona Unirii.

            Pentru apartamentele cu doua camere, preturile solicitate de vanzatori oscileaza intre 25.000 si 50.000 de euro, in functie de zona si imbunatatiri, iar pentru trei camere acestea pot ajunge si la 70.000 sau chiar 90.000 de euro. Daca vrei insa un apartament cu 4 camere trebuie sa ai pregatiti de la 40.000 si pana la peste 100.000 de euro. Acestea sunt preturile pe care le solicita vanzatorii apartamentelor, acestea fiind vandute, in general, dupa negociere, cu pana la 10-15 la suta mai putin, sustin agentii imobiliari.

Cristina CUNCEA

 

 

25 May 2004