Guvernul Boc pune capăt drumurilor "la oraş" pe care multe persoane trebuie să le facă pentru a rezolva diferite probleme. "Acest Guvern are determinarea politică şi hotărârea să meargă până la capăt în ceea ce priveşte procesul de descentralizare" a declarat primul-ministru Emil Boc.

Descentralizarea – legiferată până pe 4 maiPe scurt, ideea este ca oamenii să îşi rezolve problemele la ei acasă, fără să fie nevoiţi să meargă la Bucureşti sau în alte oraşe mari. Astfel, economisim timp şi bani.

Potrivit primului ministru, principiile de la baza descentralizării vizează, în primul rând, transferul atribuţiilor şi competenţelor de la autorităţile centrale spre autoritatea cea mai apropiată de cetăţean, adică primărie, consiliul local sau consiliul judeţean. În al doilea rând, pentru ca atribuţiile să poată să fie exercitate, este nevoie de transferuri de resurse financiare către comunităţile locale.

Aleşii au discutat astăzi, în şedinţa de Guvern, punctele de vedere ale miniştrilor de resort în ceea ce priveşte transferul competenţelor în domeniul educaţiei, sănătăţii, agriculturii şi administraţiei publice locale. Descentralizarea a intrat în linie dreaptă.

Potrivit vicepremierului Dan Nica, ministerele implicate în procesul descentralizării au ca termen data de 18 martie pentru prezentarea proiectelor de acte normative, pentru a avea consultări cu societatea civilă şi structurile asociative. Iar până pe 4 mai, Guvernul trebuie să pregătească un cadru normativ pentru realizarea descentralizării, proces coordonat de Ministerul Administraţiei şi Internelor.

9 March 2009