În ziua când cupa buldozerului a intrat în dormitorul lor, familia Iliescu se afla chiar în casă, la masă. S-a auzit un huruit şi până seara jumate din casa lor dispăruse. Buldozerul înhăţase o mare parte din dormitor, încă două camere, un vestibul şi un hol. Acolo avuseseră mai demult o scară din lemn sculptat, cu elemente brâncoveneşti, de pe la 1900. Casa este moştenire de la mătuşa Agripina, medic în perioada interbelică. Acum, pe locul unde Ilieştii îşi ţineau biblioteca de carte rară va trece bulevardul Buzeşti-Uranus - Calea Rahovei, "cea mai mare operaţiune urbană din ultimii douăzeci de ani", aşa a zis primarul Oprescu.

16694-berzei-65-og-1-web.jpgIar prin faţa fostei bolte interbelice Art Deco din dormitor vor alerga maşini şi tramvaie, să traverseze Bucureştii de la nord la sud în 20 de minute. "Berzei a fost etichetată ca zonă rău famată. Noi, însă, nu am avut conflicte cu ţiganii care locuiau aici. Ba te şi păzesc, la nevoie. În trecut, aceasta a fost zonă de comercianţi, avocaţi şi medici. Acum dorim să facem aici o societate de maşini", ne spune tatăl, Ion-Dan Iliescu, proiectant. A crescut de la patru ani în casa mătuşii, ba chiar a păstrat-o aşa cum a primit-o, cu aceleaşi tablouri, lămpi, colecţii şi obiecte vechi. Ne arată o carte de fabule de la 1874 şi apoi o casetă de lemn, umplută cu levănţica mătuşii, aceeaşi din epoca trecută. Jumătatea de casă rămasă încă păstrează vitraliile galbene şi roşii, pictate manual în Italia.

Casele se demolează, salonul de masaj erotic rămâne în picioare

Imediat după demolare s-a pus ninsoarea şi cei trei Iliescu au tremurat ca-n sălbăticie, la minus 17 grade, fără apă şi gaz, fără căldură şi lumină. Fuseseră debranşaţi mai demult, anume să nu se împiedice buldozerul în ele. Zidul rupt de buldozer rămăsese aşa, pur şi simplu. Într-un final, primăria şi-a făcut milă şi a zidit o parte din el, la minus 5 grade. "Îndată ce vremea ne va permite se vor realiza şi finisajele, tot pe cheltuiala Primăriei", ni s-a răspuns oficial.

"După ce ne-au lăsat fără utilităţi, două săptămâni am stat la candeluţă, am ars bucăţi de parchet să ne încălzim, am cărat apă cu canistra de la vecini, am gătit şi am spălat la fiica mea, la apartament. Tot acolo ne facem şi baie", ne spune mama. Cinic, salonul de masaj erotic de peste drum a rămas neatins. Şi nu numai el. "Peste drum se vindeau plante etnobotanice. Sunt legale, a zis Boc că sunt legale", ne spune fiul, Teodor, inginer agronom. "Ei, dacă aşa a zis Boc...", îi răspunde tatăl.

Nu zic ei să nu se facă bulevardul lui Oprescu; ba să se construiască, dar exproprierile să se facă măcar corect, spun. "Trebuia să ne asigure mai întâi apă, gaz, lumină şi apoi să dărâme. S-a aflat de situaţia noastră şi ne-a sunat însuşi Sorin Oprescu. Ne-a trimis întâi o comisie, apoi un fir de apă, apoi un fir de lumină, dar gaz tot nu avem", zice mama. "Iar cei de la Apa Nova au venit de nenumărate ori pentru mai nimic, zici că făceau şedinţă foto", spune fiul.

Cum să ţi se fure poarta de la intrare cu poliţia la doi metri

Primul şoc a venit înainte cu câteva zile de demolare. Atunci oamenii de la primărie au venit şi au spart poarta, să uşureze calea buldozerului, au smuls uşi, ferestrele cu vitralii, calorifere, scara de lemn. Au stat aşa, cu casa "despuiată", în frig, fără uşi şi ferestre, aproape o săptămână. "Culmea, atunci, cu 25 de poliţişti sub nas şi oameni de la primărie, ne-a dispărut poarta tocmai smulsă! Le-am cerut hotărâre judecătorească în baza căreia să demoleze, un act, ceva. Nu aveau nimic. Decât ne fluturau un ordin de plată, dar nu ne-au arătat nimic concret. N-am stat la o masă, ca oamenii... Pur şi simplu au împânzit casa şi fiecare a pus mâna pe câte un fotoliu, pe câte un obiect, să elibereze casa. La etaj locuia o bătrână 80 ani. Era plecată de acasă, iar oamenii au spart uşa şi i-au scos lucrurile de acolo. Acum ea a plecat, nu mai are unde sta", zice Teodor. Contorul de lumină şi l-au luat chiar ei din mâna hoţilor. Pe un hoţ chiar l-au filmat când smulgea întrerupătoarele. Începuseră să se simtă ca la ei acasă; intra unul, ieşea altul. "Cu o zi înainte de asta fusesem la bancă, să vad dacă primăria a băgat banii, dar nu era nimic", adaugă mama.

992.129 de lei, o despăgubire pe care nu o înţelege nimeni

Demolarea de pe Berzei 65, unde locuieşte familia, s-a întâmplat pe data de 20 ianuarie. Oamenii ne-au spus că, deşi expropriaţi, până acum nu au primit nici un leu ca despăgubire, nu au semnat nici un act şi nici nu li s-a explicat câţi bani ar urma să primească. Primăria, de pe altă parte, ne-a răspuns că banii sunt în cont dar, pentru a-i accesa, proprietarii trebuie să facă o simplă cerere pentru eliberarea despăgubirii. Astfel, familia Iliescu şi coproprietarul ar trebui să primească suma de 992.129 lei. Numai că aici se încurcă lucrurile - o parte din suma aceasta nu li se cuvine şi primăria sigur le-o va cere înapoi, spun proprietarii, fiindcă o suprafaţă de 72 de metri pătraţi nu le aparţine lor, ci... statului român. Tatăl e speriat de această încurcătură: "Asta s-a întâmplat din greşeala unei notare nepregătite. Acum, eu nu pot să primesc şi suma aferentă acestei suprafeţe, căci risc să fac puşcărie pentru îmbogăţire fără just temei".


Sursa

3 March 2011