Demisia premierului Emil Boc a fost una necesară pentru a detensiona mediul politic şi pe cel social, dar nu are implicaţii în mediul de afaceri. Din contră, susţin oamenii de afaceri, am putea să fi schimbat un rău cunoscut pe unul despre care nu ştim nimic. Învestirea în funcţie a premierului interimar nu va schimba regulile pe piaţa locală de business. Concepte precum regimul de împrumuturi naţionale rămân nemodificate, la fel cum va rămâne şi modul de funcţionare a ţării după regulile stabilite împreună cu FMI.

23331-207184-boc-demisie-agerpres-resize.jpgOamenii de afaceri, unii dintre cei mai virulenţi negociatori cu Statul, sunt de părere că Guvernul Boc a luat şi măsuri bune, însă multe dintre ele au venit prea târziu, au fost adesea incomplete şi nu au fost comunicate bine. Cu adevărat problematic a fost însă faptul că soluţiile bune pentru România au venit mereu la îndemnul specialiştilor europeni, nu din iniţiativă locală.

„Guvernul nu a luat măsurile din proprie iniţiativă, ci la presiunea Fondului Monetar Internaţional. Indiferent dacă viitorul guvern va fi tehnocrat sau politic, va fi tot ca Guvernul Boc, pentru că preşedintele nu va accepta niciodată un alt guvern decât unul vasal punctului său de vedere", a spus Dan Şucu, proprietarul Mobexpert.

„Boc a fost obligat să ia nişte măsuri care trebuiau luate cu cel puţin două guverne în urmă. Cea mai mare problemă a Guvernului Boc a fost că a luat măsuri de austeritate fără să ia şi contramăsuri care să ţină economia în funcţiune. Dacă ai tăiat salariile şi pensiile, nu trebuie să măreşti TVA la toate categoriile", completează Radu Enache, preşedintele lanţului hotelier Continental.

De acum înainte, teama oamenilor de afaceri este legată de ce va urma. Premierul interimar a fost deja numit, dar nu se bucură de prea multă credibilitate în rândul jucătorilor din industrie. Există o problemă generalizată de neîncredere faţă de clasa politică. Cei mai mulţi dintre oamenii de afaceri nu văd pe scena politică nici măcar un singur om care să poată conduce Guvernul la un nivel pe care atât poporul cât şi mediul economic îl aşteaptă. Mai ales că provocarea de a face faţă unei economii problematice nu este una facil de gestionat. Iar un om specializat în afaceri externe şi servicii secrete, cum este premierul interimar Mihai-Răzvan Ungureanu, nu pare potrivit pentru acest post. Lista aşteptărilor de la acesta este lungă.

„Sper ca deciziile politice să fie luate independent de activitatea administrativă a ministerelor. Cred că următorul guvern va fi tot unul politic, dar deciziile vor fi mai mult tehnice", spune Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii

„Orice guvern trebuie să guverneze cu faţa la economie, altfel are surprize neplăcute. Mesajul nostru este: atenţie cum guvernaţi astfel încât economia să poată să producă cât mai mult. Nu ne pronunţăm în ceea ce priveşte structura viitorului guvern, dar ne dorim un Guvern responsabil, pentru că sunt de luat decizii care nu sunt simple. Mediul de afaceri lucrează cu termeni de livrare, care nu se schimbă după Guvern, aşadar demisia Guvernului nu va disturba mediul de afaceri", a spus Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România.

Demisia lui Boc nu schimbă acordurile cu instituţiile financiare internaţionale

Odată cu plecarea lui Boc şi instalarea lui Ungureanu în fruntea Guvernului, pot apărea speculaţii că deciziile luate de vechiul cabinet nu mai rămân în vigoare. În realitate, măcar cele mai importante dintre acestea ar trebui să se păstreze neschimbate. Specialiştii bancari internaţionali asigură că România nu trebuie să îşi facă probleme cu privire la costurile de finanţare, de exemplu. Condiţia esenţială pentru ca acest lucru să fie îndeplinit este să existe continuitate în privinţa cooperării cu FMI şi Comisia Europeană şi a consolidării fiscale.

„Mediul politic local este influenţat semnificativ de preşedinte, care este devotat ferm cooperării cu FMI şi Comisia Europeană, care, alături de continuitatea procesului de consolidare fiscală, sunt cei mai importanţi factori pentru pieţe. În trecut au mai fost remanieri în guvern, dar a existat continuitate. Dacă nu vor apărea presiuni semnificative pe leu, nu vedem motive pentru creşterea randamentelor", consideră analistul Juraj Kotian de la Erste Bank.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă ca acordul cu România să continue după demisia premierului Emil Boc. Oficialii FMI se aşteaptă ca orice nou guvern, înainte sau după alegeri, va continua să aplice reformele convenite în cadrul acordului cu insituţiile financiare internaţionale.

„Am aşteptări foarte bune ca politicienii responsabili şi toate partidele să înţeleagă pe deplin nevoia de continuare a acestor reforme. O schimbare de guvernu nu ar trebui să ducă la schimbarea politicilor care asigură stabilitatea economică dobândită în ultimii ani. Ne aşteptăm ca orice guvern vine să avem un partener bun de discuţii", a spus Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România.

Reprezentanţii FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au încheiat duminică cea de-a patra misiune de evaluare a acordului preventiv cu România şi au recomandat eliberarea unei noi tranşe, de aproximativ 500 milioane euro.

CITEŞTE ŞI România nu trebuie să spere la mai bine. Planurile de creştere economică sunt nerealiste

 

7 February 2012