ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Dedesubturile ultimului scandal din Primaria Capitalei

ADEVARUL -  04.03.2004

          Demisia tartorilor Legii 10 - o manevra pentru acoperirea matrapazlacurilor din "industria retrocedarilor"

         "S-a produs o adevarata conjuratie pentru autoprotejare", afirma Adrian Marasoiu, presedintele Autoritatii pentru Aplicarea Unitara a Legii 10

         Dupa arestarea si trimiterea in judecata a sefului lor, Vasile Chirila, membrii Comisiei de aplicare a Legii nr. 10/2001 din Primaria Capitalei au demisionat in bloc sub pretextul ca sunt anchetati de politisti sau procurori ca invinuiti. Primarul general, Traian Basescu, a aprobat demisiile si a anuntat ca nu va numi o alta comisie.

         Presedintele Autoritatii pentru Aplicarea Unitara a Legii nr. 10/2001, Adrian Marasoiu, afirma ca in Primaria Capitalei s-a produs "o adevarata conjuratie pentru autoprotejare". El spune ca demisia din Comisia de aplicare a Legii nr.10 este sinonima cu demisia din functia publica. Cei sase membri au refuzat astfel sarcinile de serviciu, iar in aceasta situatie primarul general are obligatia sa-i concedieze.

         Basescu trebuie sa aplice prevederile H.G nr. 498/2003 - privind Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 10 - de la capitolul 3 punctul 1.2. Marasoiu mai spune ca "Pana acum au fost rezolvate doar acele dosare care prezentau interes". La randul sau, consilierul municipal Doru Giugula crede ca cei sase au demisionat pentru a ascunde lantul succesiv de ilegalitati si nereguli.

        Mai mult, el sustine ca Basescu le-a aprobat demisiile si refuza sa numeasca o noua comisie tocmai pentru a ingreuna cercetarile organelor de ancheta. "Dupa arestarea lui Chirila se strange latul. In fata procurorilor, el a spus cine i-au fost complicii. In spatele demisie celor sase sta haosul din evidente, inexistenta opisului de inregistrare a documentelor, fara de care a fost posibila sustragerea sau inlocuirea de acte din dosarele petitionarilor, fapt pus in evidenta dupa arestarea lui Chirila, rezolvarea preferentiala a notificarilor in functie de interesele lor materiale.

        Asa au fost retrocedate 7 hectare de teren in Codrii Neamtului sau Hanul lui Manuc, dupa ce proprietarul a fost despagubit", ne-a declarat Doru Giugula. Printre cele mai recente cazuri semnalate si de ziarul Adevarul se numara cel al unui proprietar despagubit cu bani buni de comunisti si repus in proprietate fara sa restituie nimic statului si cel al unui criminal de razboi care a primit fara nici un drept curtea unui imobil, lasandu-i pe locatari fara posibilitatea de a intra sau iesi din case.

        Mai mult, cand cetatenii de rand veneau cu acte pentru a dovedi ca s-a retrocedat abuziv sau cereau informatii legate de notificari, membrii comisiei se isterizau, expediindu-i rapid. Nu de acelasi tratament au beneficiat cei carora li s-au restituit imobile pe bulevarde intregi in buricul Capitalei, in zona istorica a orasului sau pe malul lacului Floreasca. Demisia membrilor comisiei si refuzul primarului general de a continua aplicarea Legii nr. 10/2001 vor lovi in cetatenii simpli, ale caror dosare vor mucegai pana dupa alegerile din vara.

       "Pentru refuzul de a aplica prevederile Legii 10/2001, primarul general ar trebui demis. Procedurile de demitere sunt greoaie si dureaza pana dupa alegeri, asa ca in Capitala Legea 10 va fi blocata pana in toamna. Daca la nivelul intregii tari se vor emite 50 la suta din titlurile pentru plata de despagubiri, in luna mai vom lansa o oferta de schimbare a titlurilor de valori pentru actiuni la societati sau companii nationale. Daca primarul general nu revine asupra deciziei, bucurestenii ", a mai precizat secretarul de stat Adrian Marasoiu.


Maria MANOLIU

 

 

4 martie 2004