Vânzarea pe bucăţi mici a fostei uzine Republica depăşeşte cu greu costurile cu paza în timp ce pe loturile mari nu se prea înghesuie cumpărătorii.

14953-republica.jpgUzina din estul Capitalei a atras în ultimii ani mai degrabă hoţii de fier vechi decât pe marii investitori. Dacă după înlocuirea firmei de pază lucrurile s-au mai reglat, investitorii interesaţi de loturi mari sunt ţinuţi departe de achiziţii. Asta pentru că uzina are o hală de aproape şase hectare clasificată drept monument istoric.

După privatizarea eşuată din anul 2003 şi după intrarea în insolvenţă, activele Republica s-au scos la vânzare. Prima dată s-a încercat vânzarea în bloc dar fără succes. S-a trecut apoi la vânzarea pe bucăţi dar şi la reducerea preţului. Între luna mai şi iulie, RVA Insolvency Specialists SPRL a organizat 10 licitaţii publice cu strigare pentru vânzarea în bloc a întregului patrimoniu cu aproximativ 36,4 milioane de euro. Cum niciun caiet de sarcini nu a fost aciziţionat pentru cumpărarea în bloc, lichidatorul judiciar a trecut la strategia vânzării pe bucăţi. Această nouă strategie a avut succes, pentru o bună parte din loturile mici scoase la vânzare. Mai precis, în august au fost adjudecate şase loturi mici din cele nouă scoase la vânzare. Asta după ce s-au înregistrat mai multe oferte ferme vizând bucăţi foarte mici de teren de la limita platformei, din partea celor care-şi desfăşoară anumite activităţi în incintă.

Hala monument istoric

Deocamdată, anumite loturi mari din fosta uzină par mai degrabă deschise amatorilor de muzee decât investitorilor. Asta pentru că Hala Laminor, de aproape şase hectare, proprietatea SC Rometalcom SRL, nu poate fi demolată, fiind clasată drept monument istoric. Dedeman şi-a arătat interesul pentru achiziţia a aproape opt hectare în centrul platformei, suprafaţă care includea şi respectiva hală monument. "Am fost interesaţi să cumpărăm. Chiar regret că hala are acest statut. Dacă în viitorul apropiat vânzătorul îmi va dovedi cu acte că nu mai e monument istoric, s-ar putea să fim interesaţi", a declarat Dragoş Pavăl, preşedinte al Dedeman. Firma este în discuţii în vederea extinderii atât în Bucureşti cât şi în ţară. Lichidatorul susţine că se fac demersuri în vederea declasificării halei de la statului de monument istoric.

Pază costisitoare

Dacă fosta uzină nu a avut parte de prea multe vizite ale marilor investitori dornici de achiziţii, a fost însă frecvent vizitată de hoţi. După ce pe timpul verii au pătruns în incinta uzinei "grupuri organizate de romi, care au încercat să sustragă diverse materiale de construcţii sau deşeuri metalice", lichidatorul a schimbat firma de pază. În urma selectării ofertelor, a fost aleasă BGS. Astfel că, din iunie până-n octombrie, cheltuielile cu paza, telefonul, energia şi evaluarea s-au ridicat la aproape 400.000 de lei. Cu cât vânzarea activelor mari ale fostei uzine întârzie, cheltuielile se adună. La acestea se adaugă dezavantajul dat de faptul că vânzarea se face într-o perioadă în care investitorii sunt puţini iar preţurile sunt departe de perioada de boom.


Sursa

10 November 2010