Paza activelor imobiliare ale firmelor în insolvenţă devine o problemă tot mai acută pentru creditori. Asta pentru că, pe lângă şansele reduse de a-şi recupera banii, în ultima perioadă, furtul din imobilele fir­me­lor în insolvenţă aproape că devine fapt di­vers.

18997-contract.jpgOr, cel mai frecvent, principala sursă din care se pot plăti creditorii este valorificarea acti­ve­lor, prin vânzare. Şansele de valorificare a acti­velor la valori apropiate de cele ale da­to­riilor firmei insolvente sunt şi aşa destul de mici. Dacă însă ceea ce se vinde e deteriorat sau fu­rat, şansele de valorificare sunt şi mai re­duse. Intervine astfel problema pazei acti­ve­lor. De obicei, acest lucru se face din averea datornicului. Dacă însă firma insolventă nu are bani în cont, apare o problemă. Mai precis, cei „ţe­puiţi" de dezvoltator se văd puşi uneori în situaţia ca, pe lângă faptul că au rămas fără bani şi fără case, să mai dea alţi bani, de data asta pentru paza imobilelor nefinalizate, de pe ur­ma cărora nu e sigur că se vor alege cu ceva.

Este şi cazul unui ansamblu de vile din Cer­nica, început în urmă cu trei ani de austriecii de la J. Ettinger Bau. Acesta, departe de a fi gata - deşi a fost promis spre livrare încă din 2008 -, este în lichidare. Din vara anului trecut, când vilele erau în diferite faze de exe­cuţie, nu s-a făcut mai nimic la ansamblul ce ar fi trebuit să aibă gata deja 26 de vile. Con­structorul nu mai are bani să-l termine, dar nu mai sunt nici bani în cont. Bunurile imobile vor fi scoase la vânzare începând de la cir­ca 2,4 mili­oane de euro. Însă ansamblul mai trebuie şi păzit. Problema este din ce bani se va asigura paza. Administratorul judiciar a pro­pus ca plata să se facă în primă instanţă cu bani de la cei rămaşi fără case, dar cu avan­surile plătite şi cu bani de la Bancpost, banca finanţatoare. Unii creditori care deţin peste 15% din creanţe nu s-au declarat de acord cu astfel de contri­buţii. Bancpost, care deţine cir­ca 45% din ma­sa credală, vrea ca în primă instanţă să se organizeze o nouă adunare a cre­ditorilor, pentru a alege cea mai convenabi­lă ofertă de securitate şi pază.

Nu puţine au fost situaţiile în care, după intrarea unei firme în insolvenţă, anumite bunuri erau sustrase din patrimoniul firmei chiar şi cu pază specializată. „Părerile în aceste situaţii sunt împărţite: unii creditori susţin că firma de pază nu a fost bună, eu sunt convins însă că există situaţii în care furturile se fac cu acordul celor puşi să păzească", a de­cla­rat un creditor al unei firme de logistică, aflate în insolvenţă.

Un caz în care firma de pază nu a fost considerată potrivită este Republica. Activele acesteia, cu hale şi terenuri, au ajuns să fie scoase la lichidare pe bucăţi, iar printre doritori s-a aflat la un moment dat şi Dedeman, care însă aşteaptă declasificarea unei hale declarate monument istoric. A existat o peri­oa­dă, anul trecut, când în curtea fostei mari uzi­ne au pă­truns „grupuri organizate de romi, care au în­cercat să sustragă diverse ma­teriale de construcţii sau deşeuri metalice", conform date­lor de la lichidatorul judiciar. Re­zultatul a fost că s-a schimbat firma de pa­ză, în urma se­lec­tării ofertelor fiind aleasă BGS. Pe lângă cheltuielile cu telefonul, energia şi evaluarea, paza a făcut ca totalul cheltu­ie­lilor să se ridice doar în perioada iunie-octombrie la aproape 400.000 de lei.

Când există bani pentru pază, lucrurile se rezolvă într-un anumit fel. Problema apare atunci când clienţii care au rămas deja cu „bu­za umflată" de pe urma banilor daţi dezvolta­to­rului nu mai sunt dispuşi să mai plătească alte sume pentru pază.


Sursa

6 June 2011