0-944-95462mare.jpgLeasingul imobiliar ar putea atinge 309,6 mil. euro la finele anului

Piaţa leasingului imobiliar din România va atinge la finele acestui an o valoare de 309,6 milioane de euro, în creştere cu 110% faţă de 2006, când aceasta a atins un nivel de 147,488 milioane de euro, potrivit estimărilor făcute de Asociaţia de Leasing şi Servicii Financiare Nebancare.  Totodată, ponderea sectorului imobiliar în piaţa totală de leasing a înregistrat o dublare de la 4% în 2006, la 8% la finele acestui an.
De asemenea, un avans va fi înregistrat şi de leasingul de echipamente, valoarea bunurilor finanţate pe acest segment urmând să ajungă la sfârşitul lui 2007 la 941,7 milioane de euro, cu 40,13% mai mult decât nivelul înregistrat în 2006, atingând o pondere de 22% în totalul bunurilor finanţate, potrivit datelor ALB.
Avansul pe acest segment este explicat de ritmul susţinut al creşterii economice româneşti în ansamblu, în ultimii ani, cât şi datorită necesităţii de modernizare, de retehnologizare a industriei româneşti, ca urmare a cerinţelor directivelor UE.
Deşi va deţine în continuare cea mai mare pondere în totalul bunurilor finanţate, leasingul auto îşi va restrânge ponderea de la 75% în 2006, la 70% în acest an, iar valoarea acestui segment va creşte cu 24,51% în 2007, la 3,048 miliarde de euro.
"Ponderea finanţărilor pentru vehicule este încă dominantă în raport cu celelalte categorii de bunuri finanţate, însă este în continuă descreştere de la 88% în 2003", a declarat preşedintele ALB, Kerem Sekizyarali.

ALB: Piaţa leasingului va atinge 4,3 miliarde de euro la finele anului

În contextul înregistrării unui avans până la finele acestui an pe toate segmentele de leasing, întreaga piaţă va creşte în acest an, potrivit estimărilor ALB, cu 31,57% faţă de 2006, până la un nivel de 4,3 miliarde de euro.
Cu toate acestea, ALB atrage atenţia că se poate observa atât la nivelul Asociaţiei, cât şi la nivelul întregii pieţe o încetinire bruscă în acest an a ritmului de creştere, ceea ce demonstrează atingerea unui stadiu de maturizare a pieţei româneşti şi un început de saturaţie pe unele segmente ale cererii, cum ar fi cel auto.
Totodată, preşedintele Asociaţiei a estimat că anul viitor piaţa de leasing din România ar putea ajunge la un nivel de 5,59 miliarde euro, în creştere cu 30% comparativ cu valoarea estimată pentru acest an."Cred că anul viitor finanţările în leasing pentru echipamente şi imobiliare vor fi mai atractive, dar şi segmentul de vehicule comerciale, precum camioanele şi autobuzele pentru transportul public", a afirmat Sekizyarali.
El a arătat că ponderea finanţărilor pentru achiziţia de vehicule ar trebui să fie de 55% din totalul pieţei de leasing, în timp ce echipamentele ar trebui să reprezinte 30-35%, iar segmentul de imobiliare 10%. "Aceste procente ar putea fi atinse chiar anul viitor", a adăugat Sekizyarali.

Legea IFN ar putea fi aprobată până la finele anului

Din totalul de 217 instituţii financiare nebancare înscrise în Registrul General al Băncii Naţionale a României, 46% reprezintă companii de leasing financiar, iar firmele care desfăşoară activităţi multiple de creditare, printre care şi leasing, cumulează 43%, potrivit declaraţiilor şefului Serviciului Reglementare Activităţi Financiare şi IFN în cadrul BNR, Angela Dimonu. Companiile de credite de consum şi cele de garantare a creditelor reprezintă câte 3% din total, cele de microfinanţare - 4%, credite ipotecare - 1% şi firmele de factoring - 0,5%. Societăţile respinse de banca centrală sau care s-au retras de la înregistrare au totalizat 55 de entităţi. În cadrul Registrului special, cu cerinţe suplimentare faţă de Registrul general, figurează 37 de companii, dintre care 14 firme de leasing, 20 companii cu activităţi multiple de credite, două fonduri de garantare şi o societate de credit de consum.
Anul 2006 şi prima parte a acestui an au adus importante modificări legislative  cu impact asupra activităţii de leasing, se arată în comunicatul de presă al ALB.
Totodată, şeful Serviciului Reglementare Activităţi Financiare şi IFN în cadrul BNR a menţionat că legea instituţiilor financiare nebancare, care va modifica ordonanţa ce reglementează activitatea acestor societăţi, ar putea fi aprobată până la sfârşitul anului. "Ar fi timp suficient ca această lege să intre în Parlament şi să fie aprobată până la sfârşitul anului", a spus Dimonu. Ea a arătat că prin proiectul de act normativ s-a încercat să se realizeze o lege strict pentru instituţii financiare nebancare, care să aducă mai multă uşurinţă în utilizare.

Sursa

19 October 2007