In piata rezidentiala, toamna este perioada in care se fac cele mai multe tranzactii de inchirieri, luna septembrie fiind denumita de agentii imobiliari „luna studentilor". Atat chiriasul, cat si proprietarul, au obligatia sa incheie un contract de inchiriere, scopul acestuia fiind de a proteja ambele parti.

http://www.wall-street.ro/slideshow/Money/71159/De-ce-trebuie-incheiat-contractul-de-inchiriere-a-unei-locuinte/2/Ce-clauze-trebuie-sa-contina-contractul.html#slide_titleLa ce ajuta contractul de inchiriere

Indiferent despre ce proprietate este vorba, existenta unui contract de inchiriere fereste atat chiriasul, cat si proprietarul de abuzuri.

Negocierea si incheierea contractului presupune implicarea specialistilor in domeniu tocmai pentru acoperirea unor eventuale riscuri.

„Pentru proprietar, trebuie avute in vedere riscul neplatii chiriei la termen sau al platii cu intarziere, cel al deteriorarii spatiului inchiriat sau alte riscuri.

Pentru chirias, exista riscul datorarii chiriei pe toata perioada contractului, chiar daca contractul poate fi denuntat unilateral, riscul obligarii la efectuare unor reparatii care sunt, de regula, in sarcina proprietarului, sau o chirie suplimentara pentru spatiile comune fara criterii clare de determinare", a exlicat, pentru Wall-Street, Beatrice Onica Jarka , partener in cadrul casei de avocatura Cunescu, Balaciu & Asociatii.

Ce clauze trebuie sa contina contractul

Pentru inchirierea locuintelor, Legea locuintei nr. 114/1996 la zi prevede ca inchirierea se face pe baza acordului dintre proprietar si chirias, consemnat prin contract scris, care se va inregistra la organele fiscale teritoriale.

Contractul de inchiriere cuprinde:

-adresa locuintei care face obiectul inchirierii;
-suprafata locativa si dotarile folosite in exclusivitate si in comun;
-suprafata curtilor si a gradinilor folosite in exclusivitate sau in comun;
-valoarea chiriei lunare, regulile de modificare a acesteia si modul de plata;
-suma platita in avans in contul chiriei;
-locul si conditiile in care se realizeaza primirea si restituirea cheilor;
-obligatiile partilor privind folosirea si intretinerea spatiilor care fac obiectul contractului;
-inventarul obiectelor si al dotarilor aferente;
-data intrarii in vigoare si durata;
-conditiile privind folosinta exclusiva si in comun a partilor aflate in coproprietate;
-persoanele care vor locui impreuna cu titularul contractului;
-alte clauze convenite intre parti.

Tot prin contract de inchiriere a locuintei se poate prevedea si posibilitatea chiriasului de a subinchiria, modifica sau imbunatati locuinta detinuta, cu acordul prealabil scris si in conditiile stabilite de proprietar.


Sursa

10 September 2009