Locuinţele executate silit şi scoase la licitaţii de către bănci pot părea adevărate chilipiruri doar în unele cazuri. Multe dintre preţurile de strigare sunt cele stabilite în urma unui raport de evaluare care s-a făcut acum mai bine de un an sau chiar doi, iar de atunci s-au înregistrat scăderi pe toate segmentele pieţei imobiliare.

Money.ro a indentificat câteva astfel de cazuri."Băncile sunt obligate să facă reevaluarea imobilului executat silit, înainte de a-l scoate la licitaţie. Şi este şi în interesul băncilor pentru că acestea pot deduce până la 25% din valoarea provizionului constituit pentru creditul restant în baza reevaluării. De asemenea, dacă reevaluarea e mai veche de 12 luni, atunci preţul apartamentului scos la licitaţie nu mai este unul actual şi atunci băncii îi va fi greu să vândă ceva", a declarat pentru Money.ro, Liviu Fenoghen, şeful Comisiei Executorilor Bancari din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor.

Deşi băncile sunt obligate să dispună reevaluarea imobilului, există cazuri în care acest lucru nu se întâmplă, astfel că locuinţele executate silit sunt scoase la vânzare, cu o reducere de preţ calculată din raportul de evaluare de acum doi ani. Astfel, se ajunge ca preţurile imobilelor executate silit să fie mai mari decât preţul din zona respectivă.

Locuinţa unui rău-platnic din Cluj Napoca a fost scoasă la executare silită acum doi ani, pentru că acumulase o datorie de 20.420 de euro la Unicredit Ţiriac Bank. Pe 30 iunie se va încerca o nouă licitaţie a apartamentului cu două camere de pe strada Migdalului şi care are o suprafaţă de 40 mp. Potrivit raportului de evaluare efectuat în 2008, imobilul valora 50.000 de euro. Acum, acesta este scos la licitaţie la un preţ cu 25% mai mic, adică la 37.500 euro. Ar putea părea un chilipir, dar Raportul de Evaluare Globală a Fondului Imobiliar al Judeţului Cluj realizat în decembrie 2009, contrazice preţul piperat: nici nu-i de mirare de ce în doi ani de zile banca nu şi-a recuperat datoria. Potrivit evaluatorilor, care folosesc acest raport pentru calcularea tarifelor, preţul mediu al unui mp dintr-un apartament de pe strada respectivă este de 724 de euro, de unde rezultă că preţul de bază al imobilului este de 29.000 de euro.

54.000 de euro pentru trei camere în Giurgiu

Un alt caz asemănănător se găseşte şi la Raiffesen Bank, care a scos pentru sfârşitul acestei luni la licitaţie un apartament cu trei camere de pe strada Negru Vodă din oraşul Giurgiu. Potrivit procesului verbal al situaţiei imobilului, încheiat la data de 18 martie 2008, apartamentul a fost evaluat la 81.000 de euro (n.r. calculat la cursul mediu din 2008 de 3,68 lei/euro), iar preţul de pornire al licitaţiei din acest an este de 54.000 de euro (n.r calculat la cursul mediu din 2010 - 4,13 lei/euro).
Potrivit Ghidului Valorilor Orientative ale Proprietăţilor Imobiliare în judeţul Giurgiu, valoarea de bază unui apartament cu trei camere din această zonă este de 32.300 de euro, cu 40% mai mic faţă de preţul celei de-a doua licitaţii.

 


Sursa

28 June 2010