În ciuda scăderilor înregistrate în ultimii ani, terenurile sunt în continuare scumpe. Pentru ca pe piaţă să existe locuinţe noi mai accesibile, este nevoie ca preţurile terenurilor să scadă, potrivit companiilor care dezvoltă afaceri în domeniul imobiliar.

21623-potcoava_in_insolventa_37e5e618ec.jpgBogdan Cernescu, directorul general al Erste Group Immorent, a declarat la un seminar pe teme imobiliare, că, în opinia sa, pentru ca proiectele rezidenţiale să ajungă la cost rezonabil şi prin urmare şi la un preţ de vânzare mai accesibil, terenul pentru locuinţe nu trebuie so coste mai mult de 100 de euro pe un punct de CUT (coeficient de utilizate a terenului, care în cazul locuinţelor este de 3-3,5).

Potrivit acestuia, discuţia ar trebui să pornească nu de la cât îl costă pe dezvoltator să finalizeze un bloc de locuinţe, ci de la ce preţuri aceste locuinţe nou construite pot fi vândute. "Trebuie apoi să mergem la costul de construcţie şi cel al terenurilor. Terenurile sunt încă scumpe, cel puţin pentru dezvoltările rezidenţiale mari. Au scăzut, dar nu au ajuns acolo unde trebuie să ajungă", a declarat acesta.

Opinia sa este susţinută şi de Daniel Fuchs, directorul general al companiei de consultanţă în sectorul imobiliar Spiegelfeld. Acesta consideră că, în prezent, preţurile de vânzare a locuinţelor noi din România sunt nejustificat de mari, în mare parte din cauza costului terenurilor. "Singurul cost care poate fi redus în vederea scăderii preţului de vânzare a locuinţelor este cel cu terenul, care se situează încă la niveluri foarte mari", a spus Fuchs.

"Astăzi preţurile sunt mari. Am cumpărat platforma Timpuri Noi, ceea ce e dovadă că suntem încrezători în piaţa românească, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de realităţile locale şi internaţionale. Ne dorim o maturizare mai rapidă a pieţei pentru că preţurile terenurilor sunt mari", a afirmat şi Antoniu Panait, directorul executiv al companiei Interprime Properties, parte a grupului suedez Ikea, care a cumpărat anul trecut platforma Timpuri Noi din Bucureşti pentru circa 34,6 milioane de euro.


Sursa

21 October 2011