Ultima “strigare” in materie de imobiliare este achizitia unei case fara a plati comision. La prima vedere pare a fi visul oricarui cumparator. Dar la o privire mai atenta, oricine ar trebui sa isi dea seama ca acest lucru are nenumarate dezavantaje care, pana la urma te pot face sa scoti chiar mai multi bani din buzunar. Sa nu uitam ca exista pe piata exista atatea locuinte cu vicii ascunse, atat de ordin juridic, cat si tehnic. Considerati ca o agentie imobiliara, implicit un angajat al acesteia, va pot oferi infrastructura adecvata, informatii, oferte, servicii, in lipsa unor venituri? Venituri ce provin numai din activitatea sa de baza, intermedierea imobiliara...

Achizitia unei locuinte presupune mai multe etape, iar agentul imobiliar nu trebuie sa fie doar un intermediar care pune in fata cumparatorului un contract de vanzare/cumparare, ci un consilier al celui din urma.

-    Consilierea premergatoare vizionarilor. Un scurt rezumat al nevoilor cumparatorului este cel care il ajuta pe agentul imobiliar sa ii poate face acestuia o oferta potrivita care sa fie adaptata inclusiv la potentialul financiar al acestuia. De exemplu, o familie formata din sot, sotie si un copil apeleaza la un agent imobiliar pentru a-si achizitiona un apartament vechi, cu doua camere.

Un agent oarecare, care reprezinta doar vanzatorul, pentru ca, la urma urmei, de acolo ii vine comisionul, duce tinta familia respectiva la un apartament, fara a oferi optiuni secundare. Un consultant imobiliar ii va oferi potentialului cumparator atat acel apartament, cat si alte locuinte cu trei camere, luand in calcul si faptul ca acea familie poate isi doreste mai multi copii. Mai mult de atat, va ajuta familia respectiva sa obtina diferenta de bani necesara daca este cazul. Astfel incat se ajunge la o medie normala a numarului de vizionari in vederea achizitiei unei case, respectiv in jur de sapte locuinte.
-    Ce trebuie sa prezinte agentul imobiliar unui cumparator? Cumparatorul trebuie sa stie care este valoarea proprietatii in raport cu piata, dar si care va fi valoarea acesteia in timp, in conditiile in care, prea putini oameni isi permit sa isi schimbe locuinta mai devreme de 10 ani. Cat va valora acea casa peste 10 ani? Care sunt costurile de mentenanta ale proprietatii? Care sunt avantajele si dezavantajele locuintei, dar si ale zonei in care aceasta este situata? Ce ofera cartierul in care este ea amplasata?


-    Brokerajul imobiliar. Cumparatorul este ajutat sa acceseze cel mai performant credit, i se prezinta simulari financiare, iar toata birocratia bancara ramane in seama agentului imobiliar. In plus, tot agentul imobiliar este cel care devine un tampon intre cumparator si dezvoltator, in cazul apartamentelor noi. De cele mai multe ori, viitorul prorietar isi poate personaliza apartamentul alegand finisajele pe care le doreste. In aceasta etapa intervin o serie de frictiuni intre acestia. Cumparatorul doreste de exemplu sa recompartimenteze apartamentul, sa il doteze cu un anumit tip de gresie si parchet, si de multe ori ceea ce isi doreste el nu face parte din oferta constructorului. Acest tip de interese antagonice fac ca atat de necesara comunicare intre cele doua parti sa se transforme intr-un adevarat scandal. La minus doua grade seful de santier nu poate fi prea colocvial... Pe de alta parte cumparatorul stie ca sunt banii lui la mijloc. Aici intervine din nou agentul imobiliar care trebuie sa gaseasca o cale de mijloc intre cei doi.

-    Actele. Incheierea contractului de vanzare/cumparare sau a actelor pentru credit este doar un punct din lista de dosare pe care agentul imobiliar trebuie sa le pregateasca. Urmeaza alergatura pe la diverse ghisee, administratii financiare, compania de electricitate, compania de gaze, de canalizare, firme de mentenanta etc. Pentru cumparator asta ar insemna cel putin 20 de zile de stat la cozi, adica un concediu neprogramat si cu certitudine, fara nici macar o clipa de relaxare.

Toate aceste servicii va sunt oferite in schimbul celebrului comision de 1-3% negociabil din valoarea proprietatii.  Multi cumparatori incearca sa “fenteze” agentul imobiliar cu care a mers la vizionari si care i-a gasit cele mai bune solutii. Acestia uita insa ca pot fi dati in judecata si pot pierde in urma procesului casa cumparata. Si chiar daca nu se ajunge pana aici, nu vor avea parte de serviciile post achzitie care le asigura linistea cativa ani buni. Pana la urma, cat costa linistea?

28 November 2011