Piaţa terenurilor, primul sector imobiliar lovit de criza financiară, a rămas suspendată la nivelul trimestrului întâi din 2008, punct de la care tranzacţiile au fost inexistente, iar preţurile au rămas inerte.

De ce nu se mişcã nimic, de 16 luni, pe piaţa terenurilorPrincipalul motiv: nimeni nu vrea să îşi blocheze capital în pământ, susţin consultanţii imobiliari chestionaţi de Business Standard.

După fulminantul an 2007, în care, numai la nivelul Capitalei, s-au încheiat tranzacţii în valoare de 675 mil. euro, samsarii terenurilor s-au retras în propria cochilie şi acum trăiesc cu frica unei executări, în lipsa banilor pentru ratele de achitat către bancă.

"Sectorul terenurilor a fost primul care s-a oprit, ca urmare a crizei. După revenirea pieţei va începe dezvoltarea terenurilor pentru care există un proiect, şi abia după tranzacţiile efective. Totul va depinde însă de preţurile cerute în continuare.

Proprietarii nu ştiu cât să ceară. Aşteaptă să li se facă oferte", a declarat Attila Peli, directorul diviziei de terenuri din cadrul Colliers International.

Singurele discuţii ce privesc posibile achiziţii de terenuri se mai poartă doar pentru loturile cu poziţionare centrală, însă golul dintre cerere şi ofertă nu poate fi umplut încă.

"În prima parte a anului s-au purtat doar nişte discuţii între părţi care aveau aşteptări total diferite.

Spre exemplu, între un proprietar care evaluase un teren din Bucureşti, în septembrie 2008, la 400 euro/mp şi un cumpărător interesat care nu dădea însă mai mult de 150 euro/mp", explică Ionuţ Ciocan, senior consultant în cadrul departamentului terenuri al DTZ Echinox.

Sursa

21 July 2009