De unde era prezentat ca fiind un program care va ajuta la relansarea creditarii si constructiilor, "Prima Casa" s-a transformat dintr-o masura ageata de 80% dintre banci intr-un program lipsit de atractivitate chiar si pentru populatie.

De ce nu se inghesuie romanii la Prima Casa?Ca dovada, la cei 15.000 de vizitatori ai targului imobiliar Project Expo, dedicat programului "Prima Casa", au fost incheiate doar 220 de precontracte.

In total, la targ au fost prezentate peste 9.000 de locuinte noi, ceea ce inseamna ca doar o locuinta din 41 a reusit sa fie vanduta prin programul "Prima Casa", desi 80% dintre oferte erau sub 60.000 de euro.

Raportul dintre numarul de vizitatori si cel al contractelor incheiate este mult mai slab decat cel inregistrat la editia precedenta a Project Expo, organizata la sfarsitul lunii mai.

Atunci au fost achizitionate aproximativ 120 de proprietati, in contextul in care numarul de participanti a fost de doua ori mai mic.

Interesul scazut manifestat de romani in aceasta perioada pentru achizitonarea unei locuinte prin credit bancar ar putea avea la baza doua motive: asteptarea de a scadea preturile si ingrijorarile cu privire la evolutia costurilor aferente imprumutului.

Cele mai mari sanse ca preturile sa mai scada simtitor sunt pe segmentul locuintelor vechi, in special al celor construite cu mult inainte de 1989, si asta nu pentru ca nu o sa mai existe cerere pentru ele, ci pentru ca locuintele noi se vand deja de la preturi incepand de 15.000 de euro pentru case de 110 metri patrati aflate in apropiere de Bucuresti.

Locuintele vechi au avantajul ca sunt in oras, spre deosebire de locuintele din ansamblurile noi care sunt situate periferic sau mult inafara marilor localitati. In schimb, suprafetele utile si gradul de confort sunt de cele mai multe ori sub cel al locuintelor noi.

Sursa

20 iulie 2009