Valeriu Tabără susţine că proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se introduc amenzi pentru proprietarii de terenuri care nu îşi igienizează proprietăţile, va avea ca efect creşterea capacităţii de arendare.

21794-valeriu_tabara_18755800.jpg„Ţinta acestui proiect de act normativ nu este doar de a-i determina pe oameni să îşi cultive terenurile. Este vorba de a-i obliga să facă curăţenie pe acele spaţii. Ordonanţa se aplică şi celor care au proprietăţi în intravilanul localităţilor şi chiar bucureştenilor care au curţile pline de buruieni", a declarat pentru MONEY.ro, Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Efectul numărul doi-creşterea suprafeţei arendate

Potrivit lui Tabără, un alt efect aşteptat al ordonanţei de urgenţă se referă la creşterea suprafeţelor de teren arendate sau concesionate. „Toţi deţinătorii de terenuri trebuie să-şi cureţe terenurile. Nu există scuze pentru nimeni. Dacă sunt bătrâni şi bolnavi să le dea nepoţilor sau să le arendeze. Există cerere mare pentru arendare şi există un cadru legal foarte bine pus la punct pentru a obţine venituri, fără a lucra efectiv pământul (prin arendare n.red). Eu cred că în urma introducerii acestei ordonanţe, capacitatea de arendare va creşte", a mai declarat ministrul Agriculturii.

Evoluţia preţurilor

În ceea ce priveşte preţurile plătite de arendaşi proprietarilor, ministrul Agriculturii apreciază că în România ele sunt anormal de mici. Dar sunt în creştere. „Preţul la arendă a fost foarte mic. Sunt arende de 200-300 de kilograme la hectar. Foarte multe sunt până în 500 de kilograme la hectar. Nu este normal, având în vedere că au crescut subvenţiile. Nu este normal ca arendaşul să facă profit din subvenţia de la stat", mai explică Tabără, potrivit căruia, în ultima perioadă arenda a crescut cu aproximativ 50%. „Noile contracte sunt semnate pe aproximativ 800 de kilograme la hectar. Dar există probleme cu ofertele noi (există presiuni din partea noilor arendaşi asupra proprietarilor n.red ). În piaţa funciară ar trebui să introducem un drept de preempţiune pentru arendaşi. Contractele trebuie respectate şi nu avem dreptul să spargem exploataţiile prin arendă . Această problemă trebuie reglementată în trepte. Nu vrem un sistem radical", a mai spus Ministrul Agriculturii.

„Nu" pentru nerezidenţi

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţii în Agriculturi a demarat deja un control în ţară pentru a depista terenurile neigienizate. Tabără susţine că va avea o situaţie clară în perioada următoare dar că, din datele actuale, există şi terenuri de peste 100 de hectare care au rămas nelucrate. În unele cazuri arendaşii sau proprietarii acestor terenuri neigienizate sunt cetăţeni străini cu domiciliul sau sediul social în România. Din datele Ministerului Agriculturii, nerezidenţii au cumpărat în ţara noastră în jur de 700-800 de mii de hectare de teren, în mod legal, pentru că au fie domiciliul, fie sediul social în ţara noastră. Potrivit legislaţiei actuale, până în 2016, nerezidenţii nu pot cumpăra teren în România. Tabără vrea însă să prelungească această perioadă. „Avem în vedere să încheiem un nou Memorandum pentru a prelungi această perioadă", mai spune Tabără.

Amenzi peste o săptămână

Proiectul de ordonanţă de urgenţă ar putea fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare, mai spune şeful de la Agricultură. Conform actului normativ, proprietarii de terenuri, indiferent dacă sunt agricultori sau nu, vor plăti amenzi de 200 de lei pe hectar, dacă nu-şi lucrează pământul timp de un an. Dacă situaţia se repetă şi în al doilea an, amenda va fi de 300 de lei, iar începând cu al treilea an, amenda este de 400 de lei.

Suprafaţa arabilă a ţării este de 8,2 milioane de hectare, din care până la 1,2 milioane de hectare sunt nelucrate.


Sursa

3 November 2011