Distanţa mică de Bucureşti, infrastructura tot mai bună de la an la an şi faptul că este unul dintre cele mai bogate oraşe din ţară fac din Otopeni un punct de interes pentru mulţi dintre bucureştenii care îşi doresc o locuinţă în afara Capitalei, spun agenţii imobiliari.

14624-img_2736.jpg

„Dacă astăzi cumpăram un teren la 50 euro/mp, după două, trei luni după ce se perfectau actele, după ce terenul se dezmembra, se lotiza se putea vinde cu 90 - 100 euro/mp" susţine Marcel Pălii, broker imobiliar SBS.

Astăzi, preţurile au scăzut cu până la 60% faţă de 2008, din cauza cererii mici. Cei care cumpără sunt clar beneficiarii finali, interesaţi doar de terenuri bune cu utilităţi şi bine poziţionate.

„Cei care cumpără se orientează de regulă spre loturi de case între 350 - 500 mp, vorbim de case individuale, dacă se unesc rude, prieteni şi fac un duplex atunci pot cumpăra între 600 - 1000 mp" explică Pălii.

„Cam cel mai mic preţ într-o zonă unde se poate construi imediat se situează în jurul sumei de 60-65 euro/mp şi aici am putea discuta de zona din stânga DN1 din direcţie Bucureşti-Ploieşti. În partea dreaptă, zona cu primăria, preţurile sunt mai mari cu 10-15%, aici am putea găsi loturi de case începând cu 70-75 euro/mp şi ca valoare maximă ar merge până la o medie de 130 - 150 euro/mp mai aproape de centru" apreciază Vasile Păun, administrator Sinergy Imob.

Casele la cheie nu prea au căutare în Otopeni, spun agenţii imobiliari, cei interesaţi de această zonă preferă să-şi ridice ei propria locuinţă. Poate de aceea nici nu s-au dezvoltat ansambluri de vile mari, cu zeci, chiar sute de case.

„Construcţiile gata făcute sunt mai scumpe şi niciodată nu vor fi pe placul clientului. O vilă de 80 mp pe nivel, cu trei dormitoare, la parter living room, bucătărie şi un garaj poate să ajungă şi la 350.000 euro. Dacă alegem în Otopeni, pe prelungirea 23 august, ceea ce noi numim câmp acolo un eventual cumpărător care doreşte să cumpere un lot de casă, noi putem să îi facem o casă şi în funcţie de cerinţe putem ajunge la un preţ minim de 60.000 euro" estimează Marcel Pălii, broker imobiliar SBS.

Mai trebuie spus că este vorba de o casă de lemn cu o suprafaţă de 115 mp.

În cazul apartamentelor e greu de precizat un preţ mediu pe metru pătrat construit.

„Puţinii dezvoltatori, pentru că nu sunt multe ansambluri rezidenţiale în zonă, urmau să fie însă sunt stopate în momentul acesta, vin mereu cu promoţii. De aceea e destul de greu să faci un preţ clar. În jur de 700 euro/mp" este de părere Vasile Păun, administrator Sinergy Imob.

Cât despre apartamentele vechi, agenţii imobiliari din zonă spun că două camere se vând cu aproximativ 62.000 euro.

„Pentru un apartament cu trei camere cererea este foarte clară între 65.000 - 75.000 euro" mai spune Vasile Păun, administrator Sinergy Imob.

Piaţa chiriilor nu este una extrem de puternică. În centru, un apartament vechi cu două camere se închiriază cu aproximativ 300 euro/lună, susţine reprezentantul Sinergy Imob.

„Chiriile sunt foarte scumpe, piaţa funcţionează, însă majoritatea sunt cetăţenii care vin şi stau în regim hotelier. Asta înseamnă că vin, închiriază apartamentul pe două-trei zile şi li se cere un 60-80 euro/zi" a declarat pentru Imopedia.ro Marcel Pălii, broker imobiliar SBS.

Spre Otopeni se orientează „oamenii de afaceri, vorbim de locuinţele scumpe, care au cumpărat şi în Pipera, oameni care au nevoie de acces imediat la DN1 şi sunt dependenţi de aeroport", dar şi „tineri care nu vor să stea într-un apartament în Bucureşti care costă 60.000 euro, 80.000 euro sau în funcţie de cartier 150.000 euro şi atunci doresc o casă pe pământ" explică Marcel Pălii, broker imobiliar SBS.

Avantajele oraşului sunt destul de multe. Enumerăm câteva: apropierea de Capitală şi de centura acesteia, infrastructura bună, în dezvoltare, accesul rapid către DN1 şi aeroportul Henry Coandă. La dezavantaje, mulţi dintre cei care nu locuiesc în zonă ar spune că tărie zgomotul avioanelor, cei care stau acolo îi contrazic însă. Un disconfort sigur este traficul la final de săptămână, când bucureştenii pleacă spre munte. Oricum situaţia s-a îmbunătăţit radical odată cu deschiderea pasajului de la Băneasa.

 

28 October 2010