În loc să le reducă, mulţi hotelieri de pe litoral au majorat tarifele de cazare şi se aşteaptă la o marjă a profitului de până la 30%. Omologii lor din Grecia şi Bulgaria se mulţumesc cu jumătate.

De ce litoralul românesc este mai scump decât cel bulgar sau grecPentru a-i determina pe hotelieri să reducă tarifele, Ministerul Turismului a decis ca unităţile de cazare de pe litoral să funcţioneze pe durata sezonului turistic, adică 1 mai - 30 septembrie.

„Am reglementat acest lucru în speranţa micşorării de către hotelieri a preţurilor practicate pe litoralul românesc", a declarat ministrul Elena Udrea.

Deşi turoperatorii sus­in că unităţile de cazare nu au crescut tarifele, iar mulţi hotelieri se laudă cu tarife şi oferte „de criză", la faţa locului preţurile de recepţie sunt mai mari faţă de cele din 2008.

Reprezentanţii hotelurilor dau vina pe turoperatori, care ar fi impus comisioane chiar şi de 20%, deşi marja de profit a unităţilor de cazare poate fi de 15% - 30%.

Cum se stabilesc tarifele de cazare pe litoralul românesc? „Încă există obişnuinţa (printre hotelieri, n.red.) de a face preţul uitându-se la concurenţă", explică Paul Mărăşoiu, preşedintele firmei de consultanţă Peacock Hotels.

Practic, se merge pe ideea „dacă pot să vând camera cu 100 de euro, de ce să o dau la 80 de euro?", sperându-se că astfel se vor recupera în două-trei luni şi banii pentru perioada în care hotelul nu funcţionează.

Ca şi în alţi ani, locurile de cazare de pe litoralul românesc se vând la preţuri greu de justificat. Întrebaţi asupra calculelor care stau la baza stabilirii tarifelor pentru acest sezon, hotelierii au fost extrem de reticenţi în a oferi explicaţii.

Sursa

19 June 2009