Românii care vor să îşi asigure casele prin poliţe facultative sunt nevoiţi să accepte şi plata acoperirii unor riscuri care nu s-au produs niciodată în România sau care au o probabilitate mică de a se întâmpla.

16158-locuinte-ovidiu-micsik.jpgBoom sonic, căderea aparatelor de zbor, lovirea clădirilor asigurate de către vehicule rutiere, trăsnet, riscuri politice - greve, revolte, tulburări civile - sunt doar câteva dintre riscurile cuprinse în majoritatea asigurărilor facultative pentru locuinţe, cu o probabilitate foarte redusă de a se produce. Cu toate acestea, românii nu pot renunţa la aceste prevederi contractuale pentru a obţine un preţ mai mic la poliţa de asigurare cu până la câteva zeci de euro.

Reprezentanţii companiilor de asigurări spun că riscurile "inedite" fac parte din forma standard a poliţei de asigurare facultativă pentru locuinţe, ei fiind dispuşi în schimb să adauge alte acoperiri cu risc mult mai mare de a se produce, cum ar fi riscul de a fi inundat de vecini, furt, vandalism, dar pe care multe companii nu le cuprind în forma standard a poliţei şi pentru care clientul trebuie să plătească în plus.

"Cum să renunţaţi la riscurile acelea (boom sonic, trăsnet şi riscuri politice - n.red.)? Nu se ştie niciodată... Ele fac parte din forma standard a poliţei. Vă putem în schimb adăuga şi riscul de inundaţie de la vecini, dacă doriţi, dar pentru care trebuie să plătiţi în plus", a venit răspunsul unui agent de asigurare contactat telefonic de gândul.

Brokerii de asigurări spun că în România nu au existat daune pe riscul de boom sonic, de exemplu. "În România nu, dar pe piaţa internaţională da. Spre exemplu, boomul sonic se întâmplă când avioane cu reacţie trec la distanţă prea mică de sol şi pot produce avarii ale suprafeţelor vitrate şi ale acoperişurilor", a declarat pentru gândul Gheorghe Grad, directorul general al SRBA - Broker de Asigurare si Reasigurare.

"Nimeni nu stă să personalizeze"

Brokerii de asigurare confirmă. "În cazul locuinţelor, poliţele sunt standardizate şi la o cotă de primă de 0,1% din clădire, adică la 100.000 euro, trebuie să plăteşti 100 euro pe an - nu stă nimeni să personalizeze altceva decât ceea ce este posibil prin produsul oferit - adică acoperiri opţionale gen avarii centrală termică, avarii electrice la aparatura electrocasnică, accidente persoane, răspundere civilă faţă de terţi, refulare apa de canal, spargere accidentală a geamurilor, riscuri care uneori sunt oferite în pachetul standard, iar alteori sunt opţionale, sau se oferă o limită standard şi opţional poţi să îţi măreşti limitele respective", a explicat Gheorghe Grad.

Preţul variază de la o companie la alta

Preţul unei poliţe de asigurare facultativă pentru o locuinţă evaluată la 80.000 euro variază între 80 şi 150 de euro pe an, în funcţie de riscurile asigurate. Pentru acest preţ, majoritatea companiilor de asigurare acoperă în general riscuri precum cutremur, inundaţie, alunecare de teren, boom sonic, lovirea sau izbirea de vehicule rutiere, incendiu, trăsnet, explozie, unele adăugând şi riscul de spargere a geamurilor şi o asigurare pentru bunuri în limita de 1.000 de euro. Brokerii de asigurări spun că firmele de asigurare nu renunţă la riscurile mai puţin probabile pentru a compensa lista de excluderi între care se numără deteriorarea aparatelor electrice mai vechi de 2-5 ani din cauza variaţiilor de tensiune electrică, incendii la garaje, spargerea conductelor sau deteriorarea sistemului de încălzire din cauza îngheţului.

Riscurile inedite, considerate "bine-venite"

"Riscurile inedite sunt bine-venite într-o poliţă de asigurare, ba mai mult, o asigurare e mai «bună» cu cât acoperă mai multe riscuri. Ce nu este bine însă este că în unele cazuri putem vorbi într-adevăr de riscuri mai puţin probabile, de care asiguratul este mai puţin interesat. Companiile le includ pe acestea tocmai în ideea în care trebuie cumva să contrabalanseze lista lungă de excluderi", a declarat pentru gândul Norbert Simpf, director executiv Netrisk Broker de Asigurare, care administrează portalul netas.ro. În schimb, riscuri cu o mai mare probabilitate de a se produce, vizând răspunderea civilă faţă de terţi - de exemplu riscul de a-ţi inunda vecinii - nu sunt cuprinse în oferta multor firme de asigurare. "Deşi există riscul ca asiguratul să producă o daună terţei persoane - inundarea vecinului - foarte puţini sunt de acord cu includerea acestuia în contractul de asigurare", conchide Simpf.


Sursa

24 January 2011