Proiectul casei este cel mai important pas în construcţia locuinţei mult visate - afirmaţie devenită clişeu, totuşi fără a i se ştirbi din adevăr. Casa nu este un obiect care poate fi amplasat oriunde şi oricum, nu se schimbă o dată la câţiva ani, aşa că este necesară o deosebită atenţie acordată acestui aspect: personalizarea locuinţei.

19469-475__proiect_casa_cantata_plan.jpgMulţi visează îndelung la o casă pe pământ, unde să nu audă certurile vecinilor, să nu poată fi inundaţi de „cei de deasupra", unde să poată avea un colţ verde numai pentru sine. Dintr-o multitudine de modele existente, cum alegem ceea ce ni se potriveşte? După nevoi şi personalitate, cu ajutorul unui arhitect capabil să transpună în realitate dorinţele noastre.

„Casa în care dorim să locuim este o altă haină pe care o îmbrăcăm. Şi, ca orice haină, trebuie să fie croită pe măsură, să ne reprezinte, să spună ceva despre personalitatea noastră, fiind unul dintre cele mai vizibile moduri de a comunica social" consideră arhitectul Bogdan Patraş.

Proiect împrumutat sau personalizat?

Deşi iniţial poate părea o idee bună împrumutul unui proiect de casă, specialiştii avertizează că nu este cea mai bună soluţie. Zona seismică este diferită, elementele de rezistenţă şi de siguranţă necesită recalculări. Proiectul de casă al vărului de la munte nu va fi totalmente potrivit pentru terenul din apropierea Bucureştiului, din mai multe motive.

„Este foarte important ca un proiect să fie personalizat, pentru că în felul acesta răspunde nevoilor fiecărui client. Chiar dacă nevoile sunt, în general, asemănătoare, există alţi factori care determină unicitatea proiectului, cum ar fi: factorii de teren, relieful, poziţionarea punctelor cardinale etc." declară arhitectul Alexandra Antohi.

„Trebuie ţinut cont de foarte mulţi factori: de forma terenului, de orientarea punctelor cardinale, de vecinătăţi, de contextul urbanistic al zonei şi, în primul rând, de dorinţele beneficiarului. Din acest amalgam de cerinţe se naşte un obiect care trebuie să îl reprezinte pe beneficiar, să se potrivească în peisaj şi să fie un obiect armonios" susţine arhitect Patraş.

Un proiect nu constă doar în câteva faţade şi câteva planuri, situaţia este mult mai complexă. Toată lumea consideră că sunt simple hârtii de care este nevoie doar pentru autorizaţie, dar specialiştii avertizează că este mai mult de atât. Proiectul nu înseamnă doar forma casei, ci şi structură, instalaţii şi finisarea lucrării.

„Am avut situaţii în care clientul avea proiect doar pe parter şi dorea şi etaj sau avea proiect pe 60 mp şi dorea casa de 80 mp. L-am retrimis la proiectant, eu nu recomand compromisurile de genul acesta. Dacă este vorba de modificări care nu ţin de structură, le pot face. Un constructor ştie şi poate să facă aceste modificări fără plan, dar nu are niciun motiv pentru care să îşi asume această responsabilitate" spune Ciprian Ana, director al societăţii de construcţii Start Tehnologic Consult.

În proiectare nu există chilipiruri

Aşa-zisa economie făcută prin alegerea unui proiect ieftin, se transpune de fapt în pierderi mari în execuţie. Iar pe termen lung, trebuie luat în considerare că refacerea unei case terminate este mult mai costisitoare decât investiţia iniţială într-un proiect de calitate.

„Nu sfătuiesc pe nimeni să-şi aleagă arhitectul pe criteriul preţului, pentru că nu există preţuri mari şi preţuri mici în arhitectură, ci doar anumite standarde la care se lucrează, cu un anumit preţ. Cu cât costă mai puţin proiectul, cu atât va ieşi mai prost, iar casa nu va fi de calitate" spune reprezentantul Space Concept.

O casă bine gândită aduce multe economii. Totodată, cu un proiect bun se pot face economii la materiale de zeci de mii de euro. Preţul depinde de fazele de proiectare pe care şi le alege beneficiarul. Sunt trei specialităţi: arhitectură, rezistenţă, instalaţii, iar fiecare are trei faze de proiectare.

„În funcţie de cât de mult se bazează clientul pe constructor şi cât de detaliat îşi face proiectul, preţul poate fi între 10 şi 20 euro/mp. Până la urmă cred că este vorba de 2-3% din costul final al construcţiei" continuă Bogdan Patraş.

Clarificări înainte de discuţia cu un arhitect

Pentru a forma tema de proiectare, este bine ca beneficiarul să aibă idee ce camere îşi doreşte, eventual şi ce dimensiuni, ce suprafaţă totală desfăşurată a casei îşi doreşte, dacă să aibă etaj sau mansardă, eventual aspectul exterior al casei. Aceste detalii generale fac obiectul primei discuţii.

„Înainte de a veni la arhitect, clientul trebuie să aibă clarificate actele de proprietate ale terenului (indiferent că este vorba de vânzare-cumpărare sau de moştenire) şi planul cadastral" afirmă arhitect Antohi.

„Un client trebuie să stea să se gândească ce îşi doreşte de la casa respectivă, cum să fie amplasată, unde să fie spaţiul construit sau liber, cum o vrea la interior, dar lucruri de principiu, nu trebuie să vină cu soluţiile. Arhitectul preia aceste date şi le dezvoltă. Indicat ar fi ca şi arhitectul să se deplaseze la faţa locului, pentru a vedea contextul exact în care se încadrează casa şi terenul" completează arhitectul Bogdan Patraş.

Durata conceperii proiectului tehnic variază, în funcţie de complexitatea fiecărei locuinţe, dar în medie este între o lună şi trei luni.

Cum se alege un arhitect?

Arhitectul nu trebuie ales pe baza recomandărilor, ci pe baza lucrărilor anterioare. Clientul trebuie să se documenteze foarte bine, să vadă dacă arhitectul este pe gustul său, dacă reuşesc să comunice bine, să vadă dacă respectivul arhitect este disponibil pentru o deplasare pe şantier.

„Arhitectul se alege ca şi constructorul - după C.V. În timpul execuţiei, constructorul trebuie să se plieze pe cerinţele arhitectului, este necesar ca cei doi să se înţeleagă din punct de vedere profesional" spune reprezentantul Start Tehnologic Consult.

În general arhitecţii au o linie asemănătoare la toate casele pe care le fac, o anume amprentă. Dacă un client îşi doreşte o casă rustică, nu este indicat să apeleze la un arhitect care nu lucrează în acel stil.

Citeşte şi

28 June 2011