De ce dau bancile mai putine credite?Principalele motive pentru care ritmul creditarii pe zona retail a incetinit sunt incertitudinile legate de impactul crizei internationale, cresterea costului surselor de finantare pentru banci si reducerea resurselor disponibile pentru creditare. 

 1. Incertitudinile legate de impactul crizei internationale ar putea afecta economia romaneasca, de exemplu, pe filiera recesiunii in celelalte tari ale UE, urmata de reducerea exporturilor noastre catre aceste tari si apoi de reducerea sau chiar incetarea activitatii in companiile a caror productie este orientata spre export. Acest lucru ar putea conduce la pierderea surselor de venituri si implicit a surselor de rambursare a creditelor pentru unii dintre clientii persoane fizice ai bancilor.  

2. Cresterea costului surselor de finantare pentru banci face creditele mai putin accesibile. Aici mai trebuie mentionat si faptul ca a devenit foarte dificil pentru banci sa treaca asupra clientilor existenti, fie si partial, costul crescut al resurselor. Multi clienti au luat credite in urma cu ceva timp, cu dobanda variabila, cand nivelul acesteia era mult mai redus. Acum, o parte din acesti clienti considera nedrept sa plateasca un pret mai ridicat la credite, chiar daca este evident ca am asistat la o crestere a costului resurselor bancare - si acesti clienti primesc un sprijin puternic din partea unor sectoare ale media, justitiei, autoritatilor. Evident ca in aceste conditii bancile sunt reticente sa acorde noi credite - cine le garanteaza ca acest lucru nu se va perpetua si in viitor?

3.  Reducerea resurselor disponibile pentru creditare la nivelul bancilor. Pana in prezent, datorita volumului redus de depozite ale companiilor si populatiei in bancile romanesti, acestea din urma utilizau un volum insemnat de resurse externe, in principal asigurate de bancile-mama, pentru a acorda credite. In conditiile in care afluxul de noi resurse de acest tip este mult limitat, bancile sunt nevoite la randul lor sa isi restranga volumul creditarii.   Si atunci, cand va reveni creditarea la o viteza de crestere comparabila cu cea din perioada anterioara sau macar la jumatate din aceasta? Evident, cand se vor rezolva problemele de mai sus, fie si partial.   Altfel spus, atunci cand va deveni clar ca masurile luate de autoritati vor conduce la o limitare drastica a impactului crizei in Romania; ca toata lumea intelege ca un credit are un cost, si ca un cost variabil poate sa si creasca, nu numai sa scada; si in sfarsit, cand increderea investitorilor in economia romaneasca va reveni, si odata cu ea si fluxurile financiare care au fost prezente in ultimii ani.

Sursa

18 November 2008