În timp ce la noi dezvoltatorii imobiliari din România rămân cu apartamentele nevândute, cei din Serbia le dau ca pâinea caldă. Românii îşi pot cumpăra peste graniţă un apartament cu trei camere sau o casă lacustră pe Dunăre cu mai puţin de 100.000 de euro.

15724-1.jpgFără să fie afectate de criza economică, majoritatea firmelor de construcţii din Serbia au continuat să investească în ansamblurile de locuinţe şi în 2010, iar pe şantiere activitatea nu se opreşte. În jurul Belgradului au apărut cartiere noi, iar într-un singur an specialiştii spun că populaţia capitalei sârbe a crescut cu 250.000-300.000 de locuitori.

Sprijin moral de la stat

Succesul economic sârbesc se bazează pe reţeta ieftină găsită pentru ridicarea noilor ansambluri. „În ultimii doi ani ne-am axat pe ridicarea de blocuri-turn cu apartamente de trei camere. Am preferat să cumpărăm terenuri în afara oraşului, tocmai din cauza preţurilor mai mici. Introducerea reţelelor de gaz, apă şi curent a fost mai ieftină, chiar dacă am avut şi noi probleme birocratice", a explicat Duşan Olaf, arhitect-şef la Turnduna Construct, unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Serbia.

Din 2008 şi până în 2010, în nordul Belgradului a apărut un nou cartier, numit Novi Belgrad, preferat astăzi de tinerii cu venituri medii. Şi statul sârb i-a ajutat, indirect, pe dezvoltatorii imobiliari din zonă. Astfel, în noul cartier a fost ridicată o sală polivalentă, care în prezent găzduieşte concerte cu vedete din toată lumea.

„Noi avem un obicei atunci când ne apucăm de construcţii: strângem bani, întrebăm potenţialii clienţi dacă le plac simulările 3D ale blocurilor şi ale apartamentelor şi doar pe urmă deschidem şantierul. Ar fi prostesc să construim blocuri ca ele să nu fie ocupate", a mai spus Duşan Olaf.

Preţuri corecte

Constructorii sârbi au învăţat să-şi respecte clientul, astfel că au cerut preţuri corecte pentru noile apartamente. Un apartament cu trei camere într-un bloc cu 12 etaje, cu două locuri de parcare rezervate, cu toate utilităţile, fără să fie mobilat, costă doar 60.000 de euro, iar toate taxele sunt incluse în acest preţ. Un apartament cu două camere într-un imobil asemănător costă între 38.000 şi 50.000 de euro.

Constructorul nu se chinuieşte cu montarea de faianţă, gresie şi parchet scump, ci preferă să aleagă cele mai ieftine modele, astfel încât preţul final oferit clientului să fie cât mai mic. „Este alegerea clienţilor să-şi finiseze şi să-şi mobileze locuinţa cum doresc", a mai spus Duşan Olaf.

Un dezavantaj este reprezentat însă de distanţa dintre cartierele periferice şi Centrul Istoric, accesul cu maşina realizându-se exclusiv pe autostradă. Iar marile hipermarketuri şi supermarketuri au fost ridicate de cealaltă parte a autostrăzii faţă de noile blocuri.

Timişorenii se mută în Belgrad

Cum distanţa dintre Timişoara şi Belgrad poate fi străbătută cu maşina în mai puţin de trei ore, agenţiile imobiliare din Timişoara au înregistrat interes din partea clienţilor.

Puţini au fost cei care au concretizat dorinţa de a cumpăra un apartament în Serbia, însă în acele cazuri, agenţia imobiliară a câştigat şapte la sută din tranzacţia în euro.

„Interes a existat din totdeauna, doar că cei care au avut curajul să investească în ţara vecină sunt puţini. Avem cam 20 de cazuri pe an. Probabil că în maximum doi ani numărul tranzacţiilor va fi mai mare, odată cu trecerea recesiunii", a spus Aurelia Drăgan, directorul unei agenţii imobiliare din Timişoara.

Apartamente direct pe Dunăre

Ultimul trend în domeniul apartamentelor din Serbia este reprezentat de locuinţele aflate direct pe Dunăre. Astfel, în porturile din Belgrad există o serie de vapoare şi case ridicate pe pontoane, mai mici sau mai mari, care sunt scoase la vânzare cu preţurile cuprinse între 10.000 şi 45.000 de euro.

Unele dintre ele au preţuri mici datorită faptului că ineditele apartamentele cu una-două camere au între 10 şi 20 de ani vechime. Taxele portuare sunt de 150 de euro pe lună.


Sursa

20 December 2010