De ce cresc preturile caselor?
Prezent - 27.02.2006
 

România se asaza cuminte in rândul statelor subdezvoltate atunci când vine vorba de diferenta dintre oferta si cererea de locuinte. Pentru a recupera decalajul enorm fata de statele dezvoltate din Uniunea Europeana, României i-ar trebui mai bine de 20 de ani si investitii de peste 100 de miliarde de euro. Infrastructura tarii, care se bucura de o pozitionare geografica stategica, este sperietoarea occidentului.

Dincolo de autostra zi, aeroporturi, retele de telecomunicat ii si de utilitati, necesitat ile României presupun si locuinte. Mai multe, mai solide si mai confortabile. Cu ochii pe solutiile adoptate de europeni, constructorii români au inceput sa preseze statul sa aprobe, cel putin pentru construc- tia, reabilitarea si consolidarea locuintelor, o taxa pe valoare adaugata sub nivelul actual.

Mai exact, in loc de 19%, constructorii si-ar dori cel putin un nivel de 5 – 6%. Si au adus si argumente care se bazeaza pe rapoarte intocmite cu simt de raspundere de catre englezii sau francezii care au demonstrat ca o cota redusa a TVA nu pagubeste statul, ci dimpotriva. Numai ca, asa cum iarna nu este ca vara, nici piata româneasca nu este precum cea britanica. Pe o piata imobiliara speculativa, cum este a noastra, TVA redusa risca sa isi arate beneficiile doar in cifrele de afaceri ale constructorilor si developerilor. Lucru pe care doar cei mai sinceri dintre constructori il recunosc.

CONSTRUIM CU VITEZA MELCULUI

Inarmati cu statistici care arata ca in România se construiesc de opt ori mai putine case decât in Polonia sau Ungaria, spre exemplu, constructorii români sustin ca reducerea cotei TVA pentru locuinte ar putea micsora, in timp record, deficitul de locuinte. O astfel de masura, impusa pe o perioada de timp limitata, si-a dovedit utilitatea in tari europene precum Portugalia, Franta, Luxemburg si Marea Britanie, aceasta din urma reducind la zero cota TVA. Autoritatile române nu vad insa cu ochi buni aceasta solicitare. Principala temere tine de faptul ca un compromis de acest gen nu vine niciodata singur. Si cei din industria alimentara au cerut micsorarea cotei TVA la alimentele de baza. Iar cei din sanatate ar putea veni cu solicita ri similare. Privite prin ochii slujbasilor statului, toate acestea inseamna pierderi. Adica noi gauri la bugetul de stat.

CINE IA CAIMACUL?

La fel de adevarat este faptul ca avantajele cotei reduse a TVA risca sa se piarda pe un traseu destul de limitat. Majoritatea constructiilor se ridica cu banii unor investitori care si-au facut riguros si excentric, totodata, o serie de calcule. Constructorii, simpli angajati ai acestor developeri, pe lânga faptul ca vor sa-si pla- teasca muncitorii, iau si ei in calcul un anume profit. Astfel, reducerea TVA nici nu se mai simte la utilizatorul final, adica la românul obisnuit, bucuros ca a strâns poala de bani necesara cumpararii unui apartament. „O cota redusa a TVA nu inseamna, neaparat, si preturi mai mici la case. Si nu din cauza constructorului. Diferenta dintre pretul constructorului si cel al developerului este enorma, de aproape 2 – 3 ori in favoarea ultimului”, a spus Adriana Iftime, presedintele executiv al Patronatului Societat ilor din Constructii. Si atunci, de ce ar fi statul de acord sa reduca TVA din moment ce numai constructorii si developerii vor resimti beneficiile acesteia? |n replica, oamenii de afaceri spun ca masura va stimula constructia de locuinte, astfel incit decalajul dintre cerere si oferta, pe deplin speculat acum de proprietarii de case, va descres te constant.

VLADESCU NU VREA COTE DIFERENT IATE

Ministrul Finantelor publice, Sebastian Vla- descu, si-a exprimat ferm pozitia in ce priveste posibila reducere a cotei TVA: „Nu sint adeptul cotelor diferentiate. Anul acesta nu va fi modificata cota de TVA, nici in domeniul constructiilor. Nivelul de impozitare din România este unul dintre cele mai sca- zute din Europa. Nu intentionam sa schimbam sistemul de taxare, nici in sensul cresterii, nici al scaderii. Vom asigura predictibilitate pentru mediul de afaceri”, a declarat Sebastian Vladescu.

CONSTRUCTIILE, RAIUL EVAZIUNII

Un al doilea motiv pentru care autoritatile nu gasesc ca reducerea TVA ar fi o masura potrivita isi are explicatia exclusiv in natura domeniului. Adica, in sectorul constructiilor. „Este unul dintre domeniile preferate in a frauda si evaziona. Si acum exista foarte multe cladiri care se ridica prin intermediul persoanelor fizice, evitându-se astfel plata TVA. Problema tine de Codul Comercial, care permite acest lucru“, a declarat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. Potrivit Codului Comercial, vânzarea - cumpararea de imobile este un act civil si nu comercial. „Noi resimtim acum efectele acestei prevederi. |nsa vom modifica acest articol de lege si nu veti mai vedea blocuri ridicate de persoane fizice“, a spus hotarât Bodu.

Articol integral in Prezent


Razvan Dumitrescu
Prezent
 

27 February 2006