Companiile din retail si logistica au scos pe plus piata tranzactiilor cu proprietati comerciale. Pe segmentul industrial, volumul investit a crescut cu 36% la noua luni.

15089-atrium-center-arad-02.jpgVolumele tranzactionate pe seg­men­tele industrial si retail au crescut cu 36%, respectiv 56% la noua luni, insa majo­ri­tatea contractelor care au prevazut trans­fer de proprietati comerciale (birouri, spa­tii comerciale, hale) in acest an au fost fie proiecte care au intampinat dificultati in a-si onora plata datoriilor, acorduri in­cheiate in anii anteriori, intelegeri intra­grup, fie tranzactii cu sume nominale.

In aceasta situatie s-au aflat toate cele patru tranzactii mari (de peste 30 mil. euro) incheiate de la inceputul anului in Romania si care totalizeaza peste 145 mil. euro: NEPI-Avrig 35, Arcadom-Atrium Cen­ters, Immofinanz-TriGranit si afacerea Tiago Mall.

NEPI-Avrig 35

Fondul de investitii New Europe Property Investments (NEPI) a platit 20,94 mil. euro grupului Avrig 35 pentru spa­tiile ocupate de Auchan si Bricostore in cadrul centrului comercial Iris Shopping Pitesti. Suma totala a platilor realizate de NEPI a fost de 39,9 milioane de euro, aceasta incluzand si datoria preluata de la dezvoltator. Cele doua unitati genereaza venit net anual de 4,67 mil. euro, potrivit unui anunt al NEPI pe bursa lon­doneza. Fondul a fost, de altfel, si la originea celei mai mari tranzactii consemnate anul trecut in Romania, cand a cumparat cu 63 mil. euro European Park Braila aflat in proprietatea BelRom. De mentionat ca din consiliul director al NEPI fac parte, pe langa Dan Pascariu (presedintele Uni­Cre­dit Tiriac Bank), Martin Slabbert (Ma­na­ging Director NEPI) si Steven Van Den Bossche, cofondatorul BelRom. La sfar­si­tul anului 2009, valoarea portofoliului detinut de NEPI era de 146 de mil. euro, totalizand 140.000 mp GLA (inchiriabili).

De altfel, acelasi Steven Van Den Bossche, impreuna cu Kris Carton, a pus bazele unei alte companii de dezvoltari imobiliare - K&S Developments - care a semnat cu Auchan un acord ce prevede achizitia unei suprafete de 12 ha din terenul detinut de Electroputere Craiova si constructia unui centru comercial. Proiectul Electroputere Parc, care va presupune o investitie de aproximativ 90 de milioane de euro, va avea o suprafata construita de 6,3 ha si va reuni magazine precum Auchan, Leroy Merlin, Decathlon, Kiabi sau Norauto. „Suntem in negocieri avansate cu retaileri de fashion precum C&A, Deichman, Takko, Orsay, H&M, Inditex", sustine Razvan Sin, directorul Departamentului de retail al DTZ Echinox, agentul exclusiv al proiectului. K&S a mai dezvoltat in parteneriat cu Belrom Retail Estate proiecte precum Sibiu Shopping City, European Retail Park Targu Mures, ERP Braila, ERP Focsani, Hello Shopping Bacau si ERP Severin.

Atrium Centers-Arcadom

Afacerea in urma careia Arcadom a preluat mallul din Arad dezvoltat de catre Atrium Centers a fost de fapt avanscena in spatele careia s-au derulat alte cateva tranzactii. In primul rand, din cauza datoriilor prea mari acumulate, fondul britanic de investitii Carpathian a decis sa isi vanda participatiile (75%) detinute in proiectele Atrium Centers din orasele Arad si Cluj-Napoca. In acest sens, cativa manageri Atrium Centers, prin compania Glarstyle Limited, au preluat partea detinuta de Carpathian in cele doua proiecte Atrium. In acelasi timp, compania ungara Arcadom, constructorul mallului din Arad, a preluat de la Atrium Centers o participatie de 50% din mall in contul datoriei pe carea dezvoltatorul o avea fata de constructor. Valoarea finala a tranzactiei Arcadom-Atrium Centers a fost de 35,5 milioane de euro, inclusiv datoriile.

Esecul Tiago Mall

Anul acesta am vazut si prima vanzare la licitatie a unei proprietati de tip distressed. Mallul Tiago Oradea, un proiect finalizat in proportie de 80%, a fost licitat si preluat de Shopping Center Holding pentru 30,5 milioane de euro. Organizatorul licitatiei a fost Casa de Insolventa Transilvania, lichidatorul dezvoltatorului proiectului, MLS Proiect Oradea, subsidiara a grupului irlandez Mivan. Cumparatorul, compania Shopping Center Holding, are sediul la aceeasi adresa cu Baneasa Investments, ceea ce in mod justificat a dat de banuit ca in spatele afacerii se afla grupul de afaceri din care fac parte Gabriel (Puiu) Popoviciu si Radu Dimofte. Investitia de la Oradea facea parte dintr-un plan de investitii anuntat de Mivan si Moritz in valoare de aproape 700 de milioane de euro si care viza construirea a 10 centre comerciale in Romania. Dintre acestea, doar Liberty Center din Bucuresti a fost finalizat.

Segmentul industrial

In acest context, chiar daca segmentul de retail a avut un ritm superior de crestere, cel industrial pare sa se indrepte catre o revenire sanatoasa.

„Cresterea inregistrata, de 36% la noua luni, reprezinta un semnal incurajator pentru ameliorarea indicatorilor de pe piata logistica (...) Este de semnalat si revenirea tranzactiilor de vanzare in 2010", spune Marian Orzu, manager, Industrial Department, CBRE Romania.

Una dintre tranzactiile intermediate de CBRE reprezinta vanzarea catre Pigna Romania (producator de papetarie) a unei fabrici de 6.000 mp, situata pe un teren de 22.000 mp in zona Chitila. O alta tranzactie este reprezentata de vanzarea unei constructii de 2.500 mp, situata pe un teren de 3.500 mp in zona de Nord a Capitalei. Fabrica a fost cumparata de Alvogen, o companie nou intrata pe piata distribuitorilor de medicamente.

Totusi, conform analizei CBRE, in piata se poate remarca un numar foarte redus de parcuri industriale in dezvoltare si o singura livrare notabila in ultimele trimestre, respectiv faza I a Millennium Logistic Park. Exista un numar de dez­vol­tatori activi in special in afara Bu­cu­restiului, in orase precum Ploiesti, Cons­tanta, Brasov sau Cluj-Napoca. Ploies­tiul se contureaza ca un pol major al dez­vol­tarilor logistice (parcul industrial Plo­iesti West Park), precum si al unitatilor de productie (ex. investitia Lufkin de 126 mil. euro). Totodata, se poate observa o crestere a cererii pentru terenuri in zone industriale - in special zona autostrazii A1 si Ploiesti, ultimul devenind un satelit industrial al Bucurestiului.

Majoritatea contractelor care au prevazut transfer de proprietati comerciale (bi­rouri, spatii comerciale, hale) in acest an au fost fie proiecte care au intampinat dificultati in a-si onora plata datoriilor, acorduri incheiate in anii anteriori, intelegeri intragrup, fie tranzactii cu sume nominale.


Sursa

16 November 2010