Dezvoltatorul belgian BelRom, care a finalizat pe piaţa locală cinci parcuri comerciale în urma unor investiţii de circa 300 mil. euro, a mai atras o cerere de declanşare a procedurii de insolvenţă pentru proiectul din Focşani, din partea firmei care a realizat instalaţiile electrice ale mall-ului.

16556-european_retail_park_focsani_840807f558.jpgFirma timişoreană Instalniva a lucrat în 2008, în subantrepriză, pentru realizarea instalaţiilor electrice de la European Retail Park Focşani. Ulterior compania a început să furnizeze servicii directe pentru BelRom, de pe urma cărora are de recuperat datorii de peste 100.000 lei, care datează de peste un an.

„Noi am avut o relaţie bună de parteneriat cu BelRom. Iniţial am lucrat în subantrepriză pentru partea de instalaţii electrice la mall-ul din Focşani. Ulterior, din cauză că mall-ul nu a fost finalizat, pe măsură ce mai veneau chiriaşii noi prestam servicii directe către BelRom. Astfel s-au adunat datorii de peste 100.000 lei care datează de mai bine de un an. Nu am fi vrut să apelăm la această metodă, pentru că dacă ar intra în insolvenţă o să vină şi alţi creditori şi ne vom recupera banii şi mai greu", a declarat pentru Capital Adrian Narita, directorul general al Instalniva.

Compania a solicitat în 18 februarie declanşarea procedurii de insolvenţă a firmei Bel Rom Sapte SRL, firmă prin care belgienii au dezvoltat proiectul din Focşani. Tribunalul Bucureşti a stabilit ca termen de judecată data de 3 mai 2011.

Centrul comercial din Focşani a înregistrat în 2009 o cifră de afaceri de circa 3,3 mil. euro şi avea datorii totale de circa 40 mil. euro.

Se adună dosarele

BelRom are adunate opte cereri de insolvenţă, pe diferite companii ale grupului, venite din partea foştilor parteneri de afaceri, dintre care trei încă nu s-au judecat. Majoritatea s-au finalizat cu plata datoriei către creditor.

Cererea Instalniva se adaugă la alte câteva acţiuni pe care Bel Rom le-a avut în justiţie cu mall-ul din Focşani. În 2009, antreprenorul centrului comercial, firma NM Construct, a cerut insolvenţa Bel Rom, însă dosarul a fost închis ca urmare a renunţării creditorului, dovadă că datoria a fost recuperată. Tot la instanţă a apelat şi Cegis Imobiliare, unul dintre cei mai mari administratori de centre comerciale din ţară, pentru a-şi recupera datoriile de la belgieni. Acţiunea Cegis a avut câştig de cauză, deoarece în 13 mai 2010 dosarul a fost închis pe motiv că firma îşi încasase datoria.

Neplata datoriilor către firmele prestatoare de servicii a devenit o practică curentă în rândul dezvoltatorilor imobiliari.

„Problema majoră este că firmele mari trag ţepe firmelor mici. În zona construcţiilor, lucrările sunt puţine şi eşti pus în situaţia să lucrezi în pierdere, decât deloc. Dezvoltatorii practică aceste tactici pe scară largă", a menţionat Adrian Narita.

Tranzacţie ratată

În 2009, belgienii de la BelRom au ratat o tranzacţie de circa 100 mil. euro, după ce New Europe Property Investments (NEPI) a refuzat să mai finalizeze achiziţia celor două proiecte European Retail Park Focşani şi Bacău. Negocierile dintre cei doi investitori au început prin vânzarea European Retail Park Brăila, pentru suma de 63 mil. euro, cea mai mare tranzacţie încheiată în 2009.

Ruperea înţelegerii dintre cele două părţi a făcut ca datoriile belgienilor să se adune şi să înceapă să apară întârzieri de plată către creditori.

În ultimii trei ani, BelRom a mai vândut două parcuri comerciale, în Sibiu şi Târgu Mureş, pentru circa 170 mil. euro în total, către fondul britanic Argo Real Estate, respectiv către grupul francez Natixis.


Sursa

22 February 2011