Specialiştii imobiliari nu sunt prea optimişti în ce priveşte revenirea pieţei imobiliare din România. În perioada următoare se estimează că preţurile apartamentelor vechi şi noi vor scădea cu aproximativ 15 - 20%, în timp ce chiriile pot cunoaşte scăderi mai dramatice. Cel mai optimist scenariu prevede o revenire a pieţei imobiliare în perioada 2011 - 2012, se arată într-o analiză realizată de compania de evaluare Darian.

Studiu DarianSectorul rezidenţial a început anul 2010 printr-un avânt în ceea ce priveşte interesul jucătorilor de pe această piaţă, motivat pe de o parte de mediatizarea programului "Prima Casă 2" şi pe de altă parte de introducerea certificatului energetic. Măsurile de austeritate impuse de Guvern au amplificat starea de incertitudine în rândul cumpărătorilor de locuinţe, aşa că în ultimele trei săptămâni ale Semestrului I din 2010, numărul tranzacţiilor realizate pe piaţă a scăzut cel puţin la jumătate faţă de lunile precedente.

Din analiza celor mai importante oraşe din ţară, separat pe Bucureşti şi pe cei mai importanţi 14 poli de dezvoltare (Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Galaţi, Braşov, Craiova, Oradea, Sibiu, Arad, Tg. Mureş, Ploieşti, Piteşti şi Bacău) reiese, asemenea anului trecut, că în Semestrul II al anului curent, piaţa rezidenţială din Bucureşti şi judeţul Ilfov rămâne cea mai activă din ţară. Aceasta este urmată de Timişoara, Cluj şi Braşov. La polul opus, cu cele mai puţine tranzacţii se află judeţul Mehedinţi, judeţ care şi în ceea ce priveşte rata şomajului ocupă poziţia a doua în top.

Evoluţia preţurilor apartamentelor este însă diferită de la o categorie rezidenţială la alta, astfel încât apartamentele vechi au cunoscut la nivel naţional o evoluţie mai ridicată.

Apartamente vechi

„Evoluţia preţurilor apartamentele vechi pe Semestrul II 2009 comparativ cu Semestrul I 2010, analiză efectuată asupra a 28 oraşe inclusiv Bucureştiul, este de aproximativ -3.7%, în timp ce pentru municipiul Bucureşti această evoluţie este de aproximativ -4.7%. Pentru cei mai importanţi 15 poli de dezvoltare, evoluţia a fost de aproximativ -3.6%" notează acelaşi raport de piaţă.

Pe segmentul apartamentelor vechi, dintre toate oraşele analizate, cea mai mare evoluţie a avut-o municipiul Ploieşti cu o scădere de aproximativ 13%.

Apartamente noi

Evoluţia preţurilor apartamentele noi pe Semestrul II 2009 comparativ cu Semestrul I 2010, analiză efectuată asupra a 28 oraşe inclusiv Bucureştiul, este de aproximativ -3.1%, în timp ce pentru municipiul Bucureşti această evoluţie este de -4.2%. Pentru cei mai importanţi 15 poli de dezvoltare, evoluţia a fost de aproximativ -2.1%.

„Există oraşe precum Constanţa, Sibiu, Arad, Bistriţa şi Baia Mare, în care preţul apartamentelor vechi îl depăşeşte pe cel al apartamentelor noi, fapt considerat ca fiind nefiresc într-o piaţă imobiliară matură, lipsei de informare a proprietarilor, a ofertei reduse de locuinţe noi şi/sau a colaborării dintre proprietari şi agenţiile imobiliare, care oferă informaţii inexacte potenţialilor cumpărători" se arată în analiza Darian.

La Suceava preţurile apartamentelor noi s-au ieftinit cel mai mult, cu aproximativ 12%, în primul semestru din 2010 faţă de ultimul din 2009.

 

Piaţa chiriilor

Piaţa închirierilor din România, spre deosebire de multe ţări din Vestul Europei, constituie o opţiune mai puţin agreată de români, segmentul acesta fiind reprezentat de studenţi şi persoane care se relochează datorită locului de muncă.

„În Braşov, apartamentele cu două camere se închiriază în medie cu aproximativ 200 Euro/lună. Pentru acelaşi tip de apartamente Timişoara şi Clujul au chirii similare de aproximativ 240 euro/lună, în timp ce în Iaşi un apartament similar se închiriază cu 220-230 Euro/lună" se arată în aceeaşi analiză citată.

Preţul mediu de închiriere al unui apartament cu o cameră în Cluj Napoca este de aproximativ 170 Euro/lună, 180 Euro/lună în Timişoara, aproximativ 190 Euro/lună în Constanţa şi aproximativ 165 Euro/lună pentru Municipiul Iaşi.

22 September 2010