Dezvoltatorii de locuinte noi din tara au abordat o politica mai relaxata in ceea ce priveste preturile practicate, reducerile oferite in partea a doua a anului trecut de catre acestia fiind mai modeste fata de politica de discounturi practicata in Bucuresti.

23711-darian-dezvoltatorii-din-tara-mai-zgarciti-ca-c.jpgAstfel, conform indicelui imobiliar calculat de compania de evaluare Darian, ritmul de ieftinire pe apartamentelor in 15 principali poli urbani din Romania a fost cu 4,3 puncte procentuale mai mic fata de nivelul din Bucuresti. In a doua parte a anului trecut, dezvoltatorii din Capitala au redus pretul locuintelor cu 9,5%, in timp ce in 15 pricipali poli si in orasele mici reducerea a fost de 4,4%, respectiv 4,7%.

Aceeasi tendinta s-a observat si pe piata locuintelor vechi. Potrivit Darian, in semestrul 2 2011 preturile apartamentelor pe piata secundara au scazut cu 8,8% in Bucuresti si numai cu 5,7%, respectiv 5,9% in cei mai mari poli urbani si in orasele mici.

Tendinta unei deprecieri mai mari in Bucuresti este fireasca in contextul in care piata rezidentiala din Bucuresti a fost foarte mult timp liderul necontestat al scumpirilor in materie de apartamente.

Indice imobiliar DARIAN

Indicele DARIAN reprezinta media preturilor de tranzactionare exprimat in euro pe metru patrat util pentru apartamentele situate in blocuri de apartamente, avand ca punct de pornire tranzactiile din baza de date proprie, care contine 20.000 de trazactii la nivelul intregii tari. La calculul acestui indice s-au eliminat tranzactiile efectuate la preturi extreme folosind formula de calcul a abaterii medii patratice.

 

Sursa

2 March 2012