Consumul va fi afectat de noul regulament al BNR privind restricţionarea creditului în valută, consideră Dan Pascariu, preşedintele UniCredit ţiriac Bank. În viitorul apropiat, aceasta va fi una dintre provocările sistemului bancar din România, a declarat oficialul UniCredit.

Norme BNRPreşedintele UniCredit ţiriac Bank consideră că, în cele din urmă, românii se vor obişnui să contracteze credite în moneda naţională.

„Noul regulament al BNR poate afecta, cu siguranţă, consumul. . Sigur că, în condiţiile în care dobânzile la lei tot vor trebui să scadă şi se va reduce diferenţialul de dobândă, românii se vor obişnui să ia credite în lei", a declarat Pascariu pentru NewsIn.

De asemenea, reprezentantul UniCredit susţine că este nevoie de o reducere a dobânzii de politică monetară, schimbare ce trebuie înfăptuită până la sfârşitul acestui an.

„Ar fi un semnal în sistem şi sunt convins că se vor reduce şi dobânzile la creditele băncilor comerciale", a mai spus Pascariu.

„Dacă oamenii nu consumă, firmele nu au ce să producă"

Ideea susţinută de Pascariu este că nu poate exista o creştere economică reală, atât timp cât populaţia este reticentă la reluarea consumului. Motivul este unul simplu: atât timp cât oamenii nu cumpără, nu consumă şi nici nu investesc, companiile nu au ce să producă.

Exportul nu poate fi singura activitate care să susţină o creştere economică, a mai atras atenţia specialistul. Reluarea consumului este ceva imperios necesar pentru a repune în funcţiune mecanismul economic românesc.

Sigur că, aşa cum se vede ea acum în Europa, criza poate să complice lucrurile. Eu sunt, în continuare, optimist că reluarea consumului poate avea loc chiar din acest an, dar nu la nivelul din anii trecuţi. Sunt oarecare semnale. În luna iulie, a crescut consumul cu amănuntul, într-o măsură foarte mică. Iulie şi august au fost luni de vacanţă, probabil că trimestrul al patrulea ar trebui să fie mai consistent din acest punct de vedere", a explicat UniCredit ţiriac Bank.

Perioada maximă a unui credit de consum ar putea fi de cinci ani, iar solicitanţii ar trebui să aducă garanţii în valoare de minimum 133% din valoarea împrumutului - acestea ar fi două dintre cele mai importante modificări în ceea ce priveşte creditul de consum, potrivit unui proiect publicat pe site-ul oficial al Băncii Naţionale.

În ceea ce priveşte finanţările imobiliare, proiectul BNR prevede: un avans de cel puţin 30% pentru creditele imobiliare în euro, minimum 15% pentru cele contractate în lei şi 40% pentru creditele contractate în alte monede străine.

CITEŞTE ŞI: Euro atinge un nou maxim al anului: 4,3210 lei

29 September 2011