„De «Prima casa» au beneficiat doar bancile si proprietarii de locuinte vechi"

Campania „Cum sa supravietuim in 2010. Ghid de prim ajutor economic" continua cu Dan Nitu, proprietarul unuia dintre cei mai mari comercianti de materiale de cons­tructii, Damila Ramnicu-Valcea, care spune ca „Prima casa" a adus beneficii doar pen­tru banci si proprietarii de locuinte vechi.

El sustine ca statul ar trebui sa renunte la ideea recuperarii TVA de la persoanele fizice care au construit pe persoana fizica si sa incurajeze mai mult capitalul autohton aflat in fata riscului de a fi inlocuit de multinationale.

„Financiarul": Cat de mult csursa:financiarul.comredeti ca vor contribui programele guvernamentale - „Prima casa" - la relansarea pietei imobiliare si a materialelor de constructii? Ce le lipseste sau din contra le prisoseste unor astfel de programe?

Dan Nitu: Parerea noastra despre efec­tele programului „Prima casa" este rezer­va­ta. Programul a avut de la inceput mai multe deficiente „organizatorice - logis­ti­ce", astfel incat multi cumparatori si van­za­tori l-au primit cu neincredere. Daca programul ar fi fost analizat ina­in­te de lansare, acesta ar fi produs efecte in­ca de anul trecut si poate si in acest an, insa momentul a fost pierdut, si astazi, in 2010, avem o tara mai saraca, un somaj mai mare si o presiune a factorilor psiho-sociali mult mai puternica, ceea ce des­cu­ra­jeaza accesarea programului.

Din pacate, pana in prezent, de acest pro­gram au beneficiat intr-o masura foar­te mica atat constructorii care au construit pana la sfarsitul anului 2009 (efect redus asupra imbunatatirii lichiditatilor socie­ta­ti­lor de constructii care au demarat pro­iec­te imobiliare inainte de criza financiara, acestia fiind in continuare blocati), cat si constructorii care vor sa demareze un pro­iect imobiliar nou pentru ca exista un de­fi­cit de timp intre momentul accesarii programului si termenul de finalizare a pro­iectului nou (deocamdata, durata pro­gra­mului nu este certa, acesta are astfel efect redus asupra crearii de noi locuri de munca si a stimularii cererii pe orizontala). Pana in prezent, de beneficiile acestui program s-au bucurat proprietarii de lo­cu­inte vechi si industria bancara, din pacate insa efectele raportate la industria cons­truc­tiilor si a materialelor de constructii sunt nesemnificative.

Care credeti ca este segmentul imobiliar cu cel mai mare potential de revenire: rezidential, birouri, comercial, industrial, terenuri sau investitii si de ce?
Cel mai mare potential de revenire il are sectorul comercial (in orase mai mici), urmat de sectorul rezidential destinat cla­sei de mijloc (segment care se bucura de o oa­recare stabilitate financiara in conditiile actuale). Nu vor lipsi investitiile generate de imbunatatirea logisticii societatilor „supravietuitoare" in vederea cresterii in­di­c­atorilor de eficienta ai acestora (inves­ti­tiile care vor genera reduceri de costuri in perioadele urmatoare).

Cum s-a adaptat piata materialelor de constructii la noua realitate din piata imobiliara? Cele doua piete vorbesc aceeasi limba pentru a depasi mai usor criza?
Din cauza scaderii preturilor, piata ma­te­rialelor de constructii pune in prezent o ma­re presiune pe piata imobiliara. Rea­li­zarea unei investitii in acest an este cu apro­ximativ 40% mai ieftina decat o in­ves­titie similara facuta in anii precedenti. Exista practic un „conflict" intre cele doua piete: piata imobiliara existenta, sufocata de oferte, si piata materialelor de cons­truc­tii care preseaza aparitia unei „noi piete imobiliare".



Sursa

15 March 2010