Căderile constante pe care compania Impact le are pe bursă nu sunt de natură să îl îngrijoreze pe Dan Ioan Popp, cel care controlează afacerea. Chiar dacă procentele anunţate de BVB sunt epocale, chiar dacă Impact a tras înapoi performanţele bursei pe segmentul imobiliar, chiar dacă nu sunt vremuri în care optimismul să aibă o susţinere temeinică, Dan Ioan Popp este de părere că piaţa bursieră de la noi este prea mică pentru ca rezultatele ei să aibă relevanţă.

20273-3.jpgAcţiunile Impact Developer & Constructor au scăzut cu 10,3% într-o singură zi, una dintre cele mai mari pierderi ale zilei. Totuşi, Dan Ioan Popp spune că acest lucru nu trebuie să afecteze în niciun fel decizia de cumpărare a clienţilor şi nici percepţia despre companie.

„Nu are nicio legătură cu activitatea noastră, bursa este a speculatorilor, casele sunt ale cumpărătorilor. Speculatorii se joacă, unii sunt disperaţi, alţii nu sunt. Bursa este un club al jucătorilor, nu este a producătorilor de diverse produse. Bursa este a investitorilor în măsura în care ei o folosesc pentru a se finanţa. În România, în ultimii 4-5 ani nu s-a făcut niciun IPO, nu s-a alimentat nimeni din clubul acesta.", spune Dan Ioan Popp.

Realitatea nu este chiar atât de dură pe cât o arată Popp, dar nici tocmai roz. Doar 15 dintre cele 65 de societăţi de brokeraj existente la sfârşitul anului trecut au intermediat oferte publice iniţiale (IPO), de la redeschiderea Bursei de la Bucureşti, în 1995. În această perioadă au fost doar 24 de IPO-uri, adică, în medie, nici măcar două pe an, dacă luăm în calcul strict ofertele publice iniţiale şi nu includem listările, ca urmare a programului de privatizare în masă.

Segmentul imobiliar a pierdut la bursă zeci de milioane de euro, într-un singur an

Cu adevărat neperformantă în ultimul timp a fost însă bursa imobiliară din România. În 2010, performanţele companiilor din domeniu listate la bursă au scăzut cu peste 35%. Dintre toate, compania condusă de Dan Ioan Popp pare să aibă cele mai multe probleme. Pierderile acesteia ajung la 4,1 milioane euro şi sunt de natură să tragă înapoi performanţele celorlalte companii, care au în general rezultate pozitive. Toate aceste lucruri sunt însă catalogate drept insignifiante de preşedintele Impact.

„În esenţă, lucrurile la televizor, în presă şi pe pieţele speculative, sunt mult mai amplificate decât în realitate. Sunt investitori care fac bani şi din coborâre şi din urcare şi vor face bani în continuare. Nu cred că mai sunt mai mult de 30.000 de investitori activi pe bursa de la Bucureşti, astfel că raportat la o populaţie de 20 de milioane de oameni, pentru români, nu cred că bursa este importantă. Casele, în schimb, sunt mult mai importante", a mai declarat Dan Ioan Popp.

Impact a ajuns la al cincilea an în care nu poate acorda dividende acţionarilor

Totuşi, compania Impact Developer & Contractor a raportat în 2010 pierderi de 17,55 milioane lei, adică echivalentul a 4,1 milioane euro. Potrivit unui studiu întocmit de SSIF Tradevile, societatea este deja la al cincilea an în care nu va acorda dividende acţionarilor, ceea ce nu o plasează în atenţia investitorilor. În acelaşi raport, investitorilor li se atrăgea atenţia că investiţia în Impact este una cu un grad de risc foarte ridicat, iar perspectiva de câştig nu poate fi decât una pe termn mediu şi lung. Dar asemenea avertizări au fost ataşate mai multor companii din domeniu, dat fiind contextul economic.

"Presiunile se vor accentua şi, în multe cazuri, performanţele, ba chiar însăşi existenţa companiilor, vor fi puse sub semnul întrebării", spun analiştii Tradeville.

La fel de multe probleme ca şi Impact mai are şi compania COMCM Constanţa, o firmă locală de construcţii, despre care studiul Tradeville arată că are "imaginea unei investiţii deloc atrăgătoare". Împreună, cele două firme au adus pierderi sectoriale de 4 milioane euro pe bursă, anul trecut. Restul de patru companii luate în calcul de studiu au avut rezultate pozitive, respectiv:

• Transilvania Construcţii (COTR)
• Teraplast SA (TRP)
• Concefa SA Sibiu (COFI)
• Alumil Rom Industry (ALU).

Radiografia companiilor din real-estate, listate la BVB

• Potrivit autorilor raportului, Concefa este compania cel mai puţin afectată de criza imobiliară, cu un avans de 83,88% al cifrei de afaceri, în trimestrul întâi din acest an, faţă de perioada corespondentă din 2010. Dar această performanţă trebuie confirmată de evoluţiile ulterioare.

• Acţiunile Alumil, companie ce se ocupă cu producţia de profile din aluminiu, merită, de asemenea, atenţia investitorilor. Creşterea de 22,9% anunţată pentru anul acesta este considerată realizabilă.

• Producătorul de PVC şi profile din PVC Teraplast SA atrage un semn de dubiu din cauza faptului că şi-a mărit gradul de îndatorare şi are un profit în scădere cu 57%. Aceste aspecte ridică semne de întrebare privind ţinta de profit stabilită pentru anul acesta.

• Într-o situaţie nefavorabilă este şi Transilvania Construcţii, care a avut oscilaţiile mari la nivelul volumului vânzărilor în ultimii doi ani. Potrivit studiului, compania poate avea succes, doar dacă piaţa se redresează.

CITEŞTE ŞI


10 August 2011