După modelul altor capitale din regiune, şi pe malul Dâmboviţei s-au înmulţit în ultimii ani proiectele de birouri.

15514-9-birouri-sm.jpgMalurile Dâmboviţei au devenit în ultimii ani o destinaţie tot mai atractivă pentru dezvoltatorii imobiliari, care au ridicat, din loc în loc, câte un nou proiect de birouri în care au atras companii precum UniCredit sau Vimetco.

Dacă iniţial s-a construit la podul Eroilor, unde a fost ridicat proiectul Opera Center, în ultimii ani au devenit atractive şi zona din apropierea podului Grozăveşti, unde a fost ridicată prima etapă a proiectului Sema Parc şi imobilul Riverside Tower în care s-a mutat Primăria Capitalei, dar şi porţiunea dintre pasajul Mărăşeşti şi Timpuri Noi, unde au fost ridicate cinci clădiri în ultimii ani.

Cel mai mare proiect din zonă este format din două clădiri cu zece etaje închiriate aproape integral către o divizie a băncii UniCredit, un alt chiriaş fiind retailerul de îmbrăcăminte Steilmann. Grupul bancar italian are în acest proiect, dezvoltat de firma Anteco, mai multe sute de angajaţi ai diviziei de servicii administrative UniCredit Processes and Administration (UPA), care realizează în general operaţiuni de tip back-office.

Lipit de aceste clădiri este un alt imobil de birouri, de dimensiuni mai mici, pe care atârnă două bannere ale firmelor de consultanţă imobiliară Esop şi Cushman & Wakefield, care anunţă faptul că în imobil sunt disponibile spaţii spre închiriere. Potrivit site-ului Esop, proprietarii clădirii solicită o chirie lunară de 12 euro/mp.

Mai aproape de Piaţa Unirii a fost construit în ultimii ani şi proiectul Rivergate, în care se află sediul din Bucureşti al companiei Vimetco şi al subsidiarei Alro, într-un imobil pe care compania a anunţat că l-a cumpărat la începutul anului 2007 de la firma Centrul Rivergate, într-o tranzacţie de 18 milioane de lei (aproximativ cinci milioane de euro).

Primele imobile de birouri dezvoltate în zonă au fost sediul Registrului Comerţului, de lângă pasajul Mărăşeşti, şi imobilul Muntenia Business Center, aflat în portofoliul SIF Muntenia, prin intermediul firmei Voluthema Property Developer, proiect cu o suprafaţă construită de 11.000 de metri pătraţi, finalizat încă din 1996.

Unde se va mai construi

Pe malul Dâmboviţei dezvoltatorii vor continua să ridice proiecte şi în următorii ani. În zona Grozăveşti omul de afaceri Ion Rădulea negociază încă obţinerea finanţării pentru cea de-a doua etapă a proiectului Sema Parc, un alt proiect fiind anunţat de către austriecii de la Europolis, care deţin un teren pentru dezvoltarea proiectului Orhideea Towers.

Pe de altă parte, platforma Timpuri Noi a fost demolată aproape complet de actualii proprietari în vederea cedării terenului de 5,1 hectare către o firmă a grupului IKEA, care intenţionează să dezvolte aici un proiect imobiliar format din birouri şi locuinţe.

În aceeaşi zonă, pe Strada Tăbăcarilor, acţionarii firmei Pionierul încearcă de mai mulţi ani să vândă terenul de 15.600 de metri pătraţi al fabricii, iar în Adunarea Generală a Acţionarilor de la sfârşitul acestui an acţionarii sunt chemaţi să voteze din nou aprobarea vânzării terenului şi construcţiilor, precum şi împuternicirea lui Gideon Zelivansky, preşedintele consiliului de administraţie al firmei, să negocieze preţul şi clauzele contractului.

Consultanţii imobiliari spun însă că preţul solicitat de proprietari este ridicat, astfel că este puţin probabil să fie încheiată o tranzacţie în viitorul apropiat. Pionierul este controlată în prezent de firma Teamset Consultants, înregistrată în Cipru, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Modelul dezvoltării unor proiecte de birouri pe malul râurilor nu este tocmai nou, nici măcar în regiunea Europei Centrale şi de Est. În Budapesta circulă o linie de tramvai de-a lungul Dunării, traseul fiind recomandat turiştilor care vor să vadă în câteva minute o bună parte din zona centrală a oraşului. Spre capătul liniei însă, tramvaiul trece din partea istorică a oraşului într-o zonă cu zeci de mii de metri pătraţi de birouri, construiţi relativ recent. Pe de altă parte, pe malul Vltavei, în Praga, în afara podului Carol privirile turiştilor sunt atrase şi de către proiectul de birouri "botezat" Fred and Ginger, ca urmare a arhitecturii "unduitoare" a celor două clădiri, asemănătoare poziţiilor din dansurile celor doi artişti.


Sursa

6 December 2010