Un cartier semicentral, cochet, plin de verdeaţă şi curat! Aşa descriu pe scurt agenţii imobiliari zona Titan. Şi ar mai fi un lucru ce trebuie menţionat...

"Preţurile sunt faţă de celelalte cartiere un pic mai ridicate. Şi asta deoarece cartierul Titan are foarte multe facilităţi, este un cartier unde există aproape toate mijloacele de transport în comun. Este un cartier unde se ştie că există foarte multe parcuri. Şi atunci toate acestea dau până la urmă un preţ mai ridicat" este de părere Daniel Balica, Director Sud Est Imobiliare.

Concret, preţurile pentru garsoniere confort 1 încep de la 40.000 euro şi ajung chiar până la 50.000 euro, în funcţie de anul de construcţie şi de îmbunătăţiri. În blocurile noi, garsonierele pot fi şi mai scumpe.

În cazul apartamentelor cu două camere, confort 1, preţurile sunt undeva între 58.000 - 60.000 euro, până la 70.000 de euro. Cele cu trei camere se vând, în general cu 78.000 - 80.000 euro şi pot ajunge până la chiar 95.000 euro. Patru camere sar de 95.000 de euro, atingând şi 115.000 euro.

Ca peste tot, şi în Titan, anul 2009 a scăzut cererea de locuinţe

"În primele luni ale anului vânzările au mers destul de greu, aproape nimic nu s-a vândut. În următoarele luni, mă refer la martie, aprilie, vânzările au început să meargă. De când a apărut Prima Casă merg chiar foarte bine" susţine Paula Proca, Director MAV EXCLUSIV IMOB.

În ce priveşte atitudinea şi cerinţele cumpărătorilor, agenţii imobiliari spun că nu au văzut o schimbare radicală faţă de anii perecedenţi. Există totuşi, o diferenţă notabilă, bugetele alocate achiziţionării unei locuinţe sunt acum considerabil mai mici. Majoritatea cumpărătorilor aleg să cumpere prin Prima Casă.

"În general, cumpărătorii din Titan sunt tinerii între 25-27 ani şi 40 de ani, sunt oameni care lucrează în general în companii, au nevoie de acces la mijloace de transport în comun, de relaxare în parcuri, chiar de o plimbare cu barca pe lac, au nevoie de supermarket-urile şi de complexurile comerciale din zonă", apreciază Daniel Balica.

În ce-i priveşte pe proprietari, aceştia sunt deschişi la negocieri şi preferă cumpărătorii cu cash şi se feresc, pe cât se poate de Prima Casă.

"Ca şi agent imobiliar trebuie să ai puterea să-l convingi pe proprietar să accepte şi Prima Casă pentru că la un moment dat işi primeşte banii, indiferent cum. Este şi asta o soluţie, indiferent că durează o lună şi jumătate, două. Este o soluţie şi una bună," ne-a declarat Paula Proca.

Fiind un cartier frumos, cu multă verdeaţă şi parcuri, mulţi dezvoltatori s-au înghesuit, uneori chiar la propriu, să construiască în această zonă.

"Putem vorbi de anumite dezvoltări încă haotic făcute, unele ansambluri au luat din vederea alocată vechilor blocuri. Unii au dezvoltatori au considerat că dacă îşi pun fereastra lângă vechile blocuri vor face repede profit" susţine Daniel Balica.

Şi chiriile sunt mari în Titan. Garsonierele se închiriază de la 350 euro, două camere ajung la aproximativ 400 euro, iar trei camere urcă la 500-550 euro. Pentru un apartament cu patru camere se poate plăti şi 600 de euro pe lună.

Avantajele cartierului Titan, potrivit agenţilor imobiliari:

• Zonă verde, multe parcuri
• Multe mijloace de transport în comun de suprafaţă
• Metroul
• Parcări amenajate
• Centre comerciale

Dezavantajele cartierului Titan, potrivit agenţilor imobiliari:

• Trafic
• Unele blocuri noi ridicate foarte aproape de cele vechi


8 October 2009