Dobânzi mai mici, costuri transparente şi rate care nu cresc fără motive bine întemeiate. Aşa arată ofertele băncilor străine, la care românii au, deocamdată, accesul limitat.

4028-credite.jpg«Din păcate, grupul spaniol Banco Popular nu oferă credite pentru proprietăţi si­tuate în străinătate». „Volksbank Ungaria finanţează doar achiziţii imobiliare în această ţară". „Banque Postale acordă împrumuturi numai pentru proprietăţi aflate în Franţa". Acestea sunt răspunsurile pe care le vor primi românii atraşi de costurile mai scăzute ale creditelor ipotecare oferite de instituţiile financiare de peste hotare.

Există totuşi, destule bănci din UE care sunt gata să ofere împrumuturi nonrezidenţilor pentru achi­ziţionarea de proprietăţi în altă ţară, cu o singură condiţie: să respecte regulile în ceea ce priveşte garanţiile. „În general, oferim astfel de împrumuturi, dar creditul trebuie garantat fie sub formă de investiţii (de exemplu, obligaţiuni depuse în custodia băncii), fie prin ipotecarea unei proprietăţi aflate pe teritoriul Austriei. Nu putem accepta ca garanţie proprietăţi aflate peste hotare", explică Irmgard Zinkl, Relationship Manager al Bank Austria, membră a grupului UniCredit. „În cazul achiziţionării unui imobil în afara Cehiei, creditul trebuie securizat prin ipotecarea unei proprietăţi din Cehia", spune şi Jan Krnansky, reprezentant al Komercni Banka.

Comisia Europeană pregăteşte liberalizarea pieţei

Ce împiedică totuşi băncile din Uniunea Europeană să accepte drept garanţie o proprietate dintr-un alt stat membru? „Riscurile nu sunt prea mari. Problema este că asta ar însemna o creştere a concurenţei şi o reducere a marjelor de profit, ceea ce face băncile reticente. Numai o decizie bine fundamentată a Comisiei Europene ar putea schimba situaţia creditelor transfrontaliere", crede Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului pentru Economie Aplicată (GEA). De altfel, Bruxelles-ul lucrează, de câţiva ani, la o strategie în domeniu. „Urmărim să facilităm accesul la credite transfrontaliere prin îndepărtarea obstacolelor care stau în calea obţinerii de împrumuturi ipotecare şi prin reducerea costurilor adiacente. În acest fel, consumatorul va putea alege nu numai din oferta disponibilă pe piaţa din ţara sa de reşedinţă", se arată într-un document al CE.

Undă verde pentru achiziţiile româneşti peste hotare

Totuşi, lucrurile stau cu totul altfel atunci când vine vorba de obţinerea unui împrumut pentru cumpărarea unui apartament, a unei case sau a unui teren peste hotare. Vă tentează o locuinţă ieftină în Ungaria, lângă graniţa cu România? Vă permiteţi să achiziţionaţi o cabană în Alpi sau un apartament de vacanţă pe malul Mediteranei? Le puteţi cumpăra în rate, în condiţii mai avantajoase decât cele practicate de băncile româneşti. Asta fără a lua în calcul că problemele economiei mondiale au tăiat bine şi din preţurile imobiliarelor din străinătate - un apartament cu două camere pe malul mării, în Spania, într-un bloc cu piscină şi garaj, costă între 60.000 şi 100.000 de euro, iar o casă de 150 de metri pătraţi în Tirol, cu grădină şi vedere spre munţi, este scoasă la vânzare la 100.000-150.000 de euro.

Sursa

8 April 2009