Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat că populaţia va fi consultată în privinţa planificării şi dezvoltării urbane şi că a aprobat în cadrul ministerului o nouă metodologie în acest sens, care va fi publicată în perioada următoare în Monitorul Oficial.

15721-elena-udrea1.jpg"Pentru a fi pusă în practică de administraţia publică, trebuie ca oamenii să ştie că pot să fie consultaţi, pentru a nu se mai ajunge la abuzuri. Îţi dai seama peste noapte că te-ai trezit cu un bloc opt etaje lângă casa ta, nu ştii de unde a apărut şi deja nu mai poţi să faci nimic. Prin această metodologie, cei care construiesc vor fi limitaţi de opinia societăţii civile. Vom reuşi astfel să aducem împreună factorii implicaţi, autorităţile şi societatea civilă, referitor la modul în care se face planificare şi dezvoltare urbană, în care se desfăşoară planurile de urbanism. Pentru că acum rezultatele acestor acţiuni deranjează pe toţi", a declarat Elena Udrea, potrivit NewsIn.

Ministrul a precizat că, după ce dezvoltatorul îşi va prezenta proiectul autorităţilor locale, acestea vor desemna o persoană care va consulta populaţia din zonă, dar şi dezvoltatorul, referitor la proiectul pe care vrea să îl construiască. Apoi, persoana respectivă va face un raport ce va fi supus avizării de administraţia locală.

Udrea a mai spus că s-ar bucura dacă documentaţia va fi luată în considerare de administraţiile publice locale "într-un timp decent".

Ministrul consideră totodată că, în ceea ce priveşte urbanismul, există situaţii în care legea este încălcată, dar şi situaţii în care legea este absurdă.

De asemenea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului s-a declarat nemulţumit de arhitectura din Capitală din ultimii 20 de ani, cum ar fi faptul că, în urma reabilitărilor, nu s-a păstrat faţada iniţială, dând aici ca exemplu o clădire de pe Calea Griviţei din Bucureşti.

Altfel, Elena Udrea a adăugat că, dacă nu ar face parte din aparatul Guvernului, ar ieşi în stradă pentru a protesta faţă de ce se întâmplă în Bucureşti din punct de vedere arhitectural.


20 December 2010