Cursul valutar, creditarea relaxată şi consumul ridicat au amplificat criza de pe piaţa imobiliarăUşurinţa în acordarea creditelor, apetitul exagerat pentru consum dar şi sensibilitatea faţă de fluctuaţia cursului valutar sunt motivele care, în opinia specialiştilor, au dus la amplificarea crizei pe piaţa imobiliară din România.

Unii experţi imobiliari plasează începutul crizei de pe piaţa de profil în luna aprilie. Radu Lucianu, managing director CBRE-Eurisko, spune că a resimţit primele efecte încă din luna ianuarie.

"Noi personal, cel puţin cei din domeniul consultanţei imobiliare, am simţit-o încă din ianuarie. Eram implicaţi în două afaceri foarte mari şi ni s-a spus "nu mai putem continua, sunt probleme afară". Şi atunci am realizat că acel dicton -dacă nu băgăm în seamă criza ea nu ne afectează- nu se poate aplica", a declarat Radu Lucianu, managing director CBRE-Eurisko.

In viziunea lui Petre Tulin, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe, problema finanţării este strâns legată de evoluţia descendentă a pieţei imobiliare.

"Foarte multe investiţii au fost finanţate în valută. Orice fluctuaţie s-a repercutat şi asupra pieţei imobiliare şi asupra componentei de finanţare", crede Petre Tulin, preşedinte BCR Banca pentru Locuinţe. Finanţarea acordată prea uşor a fost, în opinia lui Radu Lucianu un factor care a condus la destabilizarea pieţei imobiliare.

"Foarte repede accesai fonduri pentru a cumpăra o clădire de birouri, pentru a dezvolta un mall.
"Ce mai faci azi?" "Fac un mall". Cam astea erau discuţiile în zonele selecte ale Bucureştiului. Era un fel de must have", a mai adăugat Radu Lucianu.

Excesul de fonduri s-a suprapus cu apetitul pentru consum al românilor şi cu dorinţa acestora de a deveni proprietari şi astfel dezechilibrele din piaţă s-au accentuat.

"A apărut acest consumism nesăbuit care se manifestă acum prin faptul că dacă în ţările Europei de Vest, vânzările retail au început să scadă, la noi cresc în continuare. Iar acest consumism cuplat cu dorinţa românilor de avea o casă a venit peste lăcomia băncilor care practică nişte marje uriaşe între dobânzile active şi cele pasive", este de părere Radu Zilişteanu, analist imobiliar.

18 December 2008