Data intrarii in vigoare a Legii 372/2005 in cazul cladirilor rezidentiale (apartamente) a fost amanata pentru 1 ianuarie 2011. Exista insa premise serioase pentru ca aceasta amanare sa fie reconsiderata de catre Guvern.

Astfel, pericolul activarii procedurii de infringement pentru nerespectarea unei Directive Europene (2002/91/CE) sau numarul suficient de mare de auditori din Romania-peste 600 la 20 ianuarie a.c., ar putea constitui argumentele forte in favoarea punerii in aplicare a Legii 372 chiar din primavara acestui an (aprilie/mai).

Asociatia Inginerilor de Instalatii din Romania (AIIR) Filiala Valahia-Bucuresti, impreuna cu Facultatea de Instalatii din cadrul UTCB si cu Comisia de Auditori Energetici (CAE) din cadrul AIIR organizeaza in perioadele 25 ianuarie-5 februarie 2010 si 8-19 martie 2010 cursuri de pregatire in vederea atestarii specialistilor (ingineri de instalatii, ingineri de constructii civile, arhitecti etc.) ca auditori energetici.

Avand o importanta experienta in domeniul performantei energetice a cladirilor si instalatiilor aferente (Energy Performance Building Directive 2002/91/CE), cadrele universitare care predau la cursurile de pregatire organizate de AIIR Filiala Valahia in vederea atestarii ca auditori energetici, asigura o formare intensiva, teoretica si practica pe parcursul a 2 saptamani, cate 8 ore/zi.

AIIR si Facultatea de Instalatii reprezinta entitatile care, alaturi de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si INCERC Bucuresti, au contribuit in cea mai mare masura la dezvoltarea domeniului eficientei energetice a cladirilor din Romania. Legea performantei energetice a cladirilor nr. 372/2005 (deja in vigoare din 2007), Ordinul de Atestare al auditorilor energetici nr. 550/2003, Metodologia de calcul privind performanta energetica a cladirilor Mc001/2005 precum si alte documente tehnice oficiale au fost elaborate cu sprijinul direct al specialistilor din AIIR si Facultatea de Instalatii din Bucuresti.

Vicepresedinte CAE-AIIR, conf.dr.ing. Catalin LUNGU

29 January 2010