Apartamentele executate de bănci se vând cu preţuri mai mici cu 25% decât valoarea de piaţă prezentă. Chiar şi la astfel de discounturi, casele nu îşi mai găsesc imediat cumpărători, putând aştepta mai multe săptămâni până să fie vândute.

Într-o perioadă în care creditele restante ale populaţiei cresc, băncile sunt nevoite să efectueze executări silite asupra locuinţelor şi apoi să le vândă, chiar dacă valoarea de piaţă a acestora este în scădere.

Spre exemplu, un apartament de trei camere de 75 mp, în Bucuresti, sectorul 5, care în anul 2008 costa aproximativ 95.000 de euro, acum se vinde cu aproape 60.000 euro (246.198 echivalent lei) - prin intermediul băncii Raiffeisen.

Majoritatea băncilor îşi promovează ofertele prin intermediul site-urilor proprii, iar metoda de vânzare cea mai des folosită este licitaţia, unde se pleacă de la un preţ de pornire stabilit de bancă. În unele cazuri, acest preţ poate fi şi cu 25% mai mic decât suma rezultată în urma evaluării imobilului.

Cumpărătorii nu se înghesuie

Reprezentanţii Credit Europe Bank susţin că „cel mai uşor se vând apartamentele cu două sau trei camere, cu destinaţia de locuinţă, cumpărătorii fiind în special persoane fizice". În cazul acestei bănci, până acum au fost vândute sau adjudecate în contul creanţelor 25 de imobile.

Chiar dacă sunt mai ieftine decât ofertele imobiliare obişnuite, apartamentele executate nu se vând imediat.

Despre durata medie de la momentul punerii în vânzare până la adjudecare, Ilie Dinu, manager departament corp executori bancari la Raiffeisen, afirmă că „de regulă, bunurile se valorifică după al doilea termen, ceea ce înseamnă că durata este de circa trei-patru luni, pentru imobilele care prezintă interes şi se adjudecă".

Şi în cazul imobilelor executate de banca sa, cea mai mare căutare o au apartamentele cu două-trei camere, „în zonele mai centrale ale oraşelor. Se vând mai greu imobilele puternic individualizate şi aproape niciodată imobilele din mediul rural".

„Este îngrijorător că lumea cumpărătorilor este destul de mică. Piaţa cumpărătorilor la executare silită, cel puţin în Bucureşti, dar şi în marile oraşe, este dominată de anumiţi cumpărători de profesie", susţine Ilie Dinu.

Sursa

2 August 2010