Fondurile de investiţii şi chiar oamenii de afaceri care au acces la lichidităţi încep să cumpere proprietăţi imobiliare pe măsură ce preţurile ajung la niveluri considerate atractive. Astfel, în urmă cu două săptămâni a fost vândut mallul Tiago din Oradea, la un preţ de 30 de milioane de euro, reprezentând circa 40% din valoarea investiţiei realizate.

susa foto:sfin.roPe de altă parte, la sfârşitul săptămânii trecute austriecii de la CA Immo au anunţat că au ajuns la o înţelegere pentru cumpărarea portofoliului de 1,5 miliarde de euro deţinut de Europolis în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est. Preţul agreat: 272 de milioane de euro, mai puţin de un sfert din valoarea activelor, în dreptul cărora se află însă şi un portofoliu important de credite. Strict pe România, tranzacţia ar putea depăşi 100 de milioane de euro, ţinând cont că Europolis deţinea aici două proiecte de birouri finalizate, un teren în Grozăveşti şi cel mai mare parc logistic, de peste 20 de hectare, situat pe autostrada Bucureşti-Piteşti.

De ce mizează aceşti investitori zeci de milioane de euro pe România acum? În speranţa că firmele internaţionale nu vor ignora o piaţă de 20 de milioane de consumatori. Iar în acest sens au apărut unele semne: germanii de la Lidl sunt în curs de instalare în România unde după ce au cumpărat o reţea de 100 de supermarketuri au închiriat şi birouri peste circa 250 de angajaţi. Un alt gigant, H&M, a găsit de asemenea momentul prielnic pentru a semna primele contracte pentru magazine în România.

 
Sursa

28 June 2010