Numărul anunţurilor imobiliare de cedare a contractelor de vânzare-cumpărare s-au înmulţit odată cu apariţia primelor reduceri de preţ aplicate apartamentelor din principalele ansambluri rezidenţiale.

Pe lângă motivul scăderii preţului, printre cei care vând contracte se regăsesc şi persoane care nu mai au capacitatea să se achite de credite sau persoane nemulţumite de întârzierea construcţiei.

Cedez antecontract vânzare-cumpărare pentru garsonieră tip I tronson K, etaj 1, situată în ansamblul rezidenţial Răsărit de Soare (Titan-Auchan), 43 mp, complet finisată. Antecontractul înscrie ca avans suma de 19.000 euro", aşa au început să sune anunţurile imobiliare postate la categoria vânzări.

Daniela Dascălu, de profesie medic, autoarea acestui anunţ, vrea să renunţe la contract, cu riscul de a pierde avansul plătit, doar pentru a evita o „ţeapă" mai târziu. Ea a contractat garsoniera din Răsărit de Soare în mai 2008, cu câteva luni înainte de apariţia primelor efecte ale crizei, când preţul era de 77.000 de euro, iar acum dezvoltatorul vinde acelaşi tip de imobil cu 10.000 de euro mai ieftin, susţine aceasta.

Vreau să cedez antecontractul, pentru că acum, cu banii pe care ar trebui să îi dau pe o garsonieră, pot să îmi cumpăr un apartament cu trei camere. Am achitat avansul din bani economisiţi, am avut noroc că nu am apelat la credite, ca alţii. Acum acelaşi tip de garsonieră se vinde cu circa 10.000 de euro mai puţin", a povestit pentru capital.ro, Daniela Dascălu.

Potrivit Danielei, dacă şi-ar găsi un cumpărător, la preţul locuinţei s-ar aplica reducerile din prezent, însă speranţele ei sunt aproape nule. „Intenţia mea era să mă mut acolo, nu a fost speculă. Acum intenţionez să vând antecontractul, însă speranţele mele sunt aproape de zero. Am avut un mare ghinion că am cumpărat exact cu câteva luni înainte să vină mişcările pe piaţă  şi să scadă preţurile.

Acum risc să pierd avansul, dar măcar nu îmi pare rău că am mai dat 60.000 de euro. Când am contractat garsoniera eram mulţumită din toate punctele de vedere. Dezvoltatorul este unul serios, zona este bună şi preţul era bun pentru acea perioadă", a mai spus Dascălu.

Sursa

17 December 2009